Şase arii protejate din judeţul Bihor au fost amenajate, în cadrul unui proiect transfrontalier cu judeţul maghiar Hajdu-Bihar. Este vorba despre Defileul Crişului Repede de la Vadu Crişului, pădurea cu narcise de la Oşorhei, câmpia cu Corynephorus de la Şimian (sat Voivozi), complexul hidrograhic Valea Rece de la Sălacea, Gruiul Pietrii de la Lugaşu de Jos şi lacul Cicoş din Săcueni.
Lider de proiect al proiectului, în valoare de 452.474 euro, a fost Consiliul Judeţean Bihor, parteneri fiind comunele implicate. Partenerii maghiari au fost Autoguvernarea Hajdu-Bihar şi Directoratul General pentru Afaceri Sociale. Pe total, contribuţia proprie a partenerilor a fost de 1,98% din valoarea proiectului.
Cei implicaţi direct în proiect au ţinut să sublinieze că s-a respectat statutul de arii protejate a arealelor cuprinse în proiect. „Nu am construit nimic în ariile protejate, nu am părăsit traseele deja existente. Am încercat să avem un impact antropic cât mai mic”, declară Dan Poinar, managerul proiectului. „Aţi observat că nu sunt ariile renumite, acelea promovate tot timpul”, spune angajatul CJ Bihor, exprimându-şi speranţa că prin amenajarea lor, acestea vor deveni cunoscute.
Iniţiativa a presupus construirea unor centre de informare cu spaţii pentru campare, în vecinătatea ariilor protejate, montarea unor panouri de informare, dar şi perimetrarea ariilor, prin borne. De asemenea, s-au marcat traseele şi au fost realizate materiale de informare.
Turiştii în ariile protejate
Dan Poinar a subliniat că este recomandabil ca turiştii să se adreseze custozilor, pentru vizitarea acestor arii. „Custozii asigură funcţionarea ariilor. Vizitarea în arii se va face în prezenţa custozilor”, spune managerul de proiect, informând că datele de contact ale acestora se regăsesc pe panourile de informare din arii, dar şi pe site-ul creat în cadrul acestui proiect (www.bhb-areas.com). În acest context, Poinar a ţinut să transmită că aceia care vor intra în arii, fără ştirea custozilor şi vor produce daune, vor fi „atinşi” la buzunar. Pentru Defileul Crişului custode este Centru de Arii Protejate Pădurea Craiului, pentru pădurea de narcise de la Oşorhei – Romsilva, pentru lacul Cicoş – Natura Antica, iar pentru celelalte arii – Agenţia pentru Protecţia Mediului. Ca alternativă, turiştilor li se recomandă să contacteze, în prealabil, primăriile din zonă.
Cercetătorii, cei ce vor să studieze în aceste arii, sunt şi ei aşteptaţi în zonele amenajate.
Proiectul trebuia finalizat în decembrie 2012, însă, cu permisiunea finanţatorului european, s-a prelungit cu şase luni. „În această săptămână se mai fac încă recepţii finale şi se emit actele justificative”, informează Poinar.
În cadrul aceluiaşi proiect, în Hajdu-Bihar se amenajează următoarele arii: Bihari-legelo TT (Berettyoujfalu, Mezopeterd), Jonasresz, Kek-Kallo-volgy, Mogyoros-erdo, Teleki-legelo Hajdu-Bihar.
FACT BOX
În cadrul proiectului „Amenajarea infrastructurii de mediu în ariile protejate din Bihor şi Hajdu-Bihar s-au realizat următoarele lucrări:
6 centre de informare
72 de borne
12 panouri
10 foişoare
40 de indicatoare
6 locuri de campare
30 locuri de parcare.
* majoritatea bornelor au fost amplasate pe lângă căile de acces
**la Vadu Crişului nu s-au amenajat locuri de parcare, deoarece nu este acces rutier la aria protejată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!