Directorii şcolilor cu promovabilitate mică la bacalaureat cred că rezultatele reflectă realitatea şcolii româneşti.
Deşi se aştepta la o promovabilitate de cel puţin 30% la examenul de bacalaureat, Georgeta Sadoveanu, directoarea Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida” din Oradea, recunoaşte că eşecul elevilor la examen se datorează faptului că au fost instalate camere de supraveghere, iar elevii nu au putut să copieze aşa cum făceau în anii precedenţi.
„Mă aşteptam la o promovabilitate de 30%, pentru că la clase am avut copii buni. Am cerut pe joi o analiză pe arii curriculare. E clar că elevii s-au bazat pe copiat. La pregătirile pentru bacalaureat au venit extrem de puţini elevi. Profesorii au ajuns în situaţia de a se lupta cu morile de vânt. Anul trecut promovabilitatea a fost de 90%. Nu a fost real procentul. Am spus atunci că va fi mai rău. Măsura aceasta trebuia să se ia de foarte multă vreme. Problema copiatului este veche, e acută. Sistemul i-a învăţat să fraudeze examenul. De vină pentru această situaţie sunt profesorii asistenţi de la BAC”, a spus Georgeta Sadoveanu.
La Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”, doar 4 elevi din cei 171 de absolvenţi din promoţia 2010 – 2011 au fost în stare să-şi ia bacalaureatul.
Rezultatele slabe la bacalaureat i-au determinat pe foarte mulţi dintre elevii din Bihor să apeleze la ultima şansă: contestaţiile. Potrivit inspectorului şcolar general Dorel Luca, în Bihor au fost depuse 2.493 de contestaţii. Din cei 6.907 de candidaţi din Bihor prezenţi la examenul de bacalaureat, doar 3480 au obţinut o notă de trecere. Procentul nu-i nelişteşte pe profesori.
„Acesta este nivelul. Veneau la liceu doar ca să aibă unde pleca de acasă. Luptam cu morile de vânt. De vină sunt nu numai elevii, ci şi părinţii. Am avut părinţi care m-au luat la rost, întrebându-mă de ce le-am dat copiilor să citească la limba română pentru că ei sunt la alt profil”, a declarat o profesoară de limba română.
Supraveghetorii, vinovaţi
Directorii şcolilor cu promovabilitate mică la examenul de bacalaureat cred că elevii s-au bazat pe copiat.
„Elevii s-au bazat pe copiat. Totuşi, ne aşteptam la un procent de 30% de promovabilitate. Măsura introducerii camerelor de supraveghere trebuia luată mai repede. Din păcate, sistemul i-a învăţat pe elevi să fraudeze examenul. De vină sunt profesorii asistenţi la bacalaureat”, este de părere Georgeta Sadoveanu, directorul Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida”, unde doar patru elevi au reuşit la bacalaureat.
Şi Ruben Filimon, directorul Colegiul Tehnic „Mihai Viteazu” crede că examenul de bacalaureat din acest an a fost un duş rece pentru elevi. Acesta a explicat că obiectivul elevilor de la Colegiul „Mihai Viteazu” a fost examenul de certificare profesională, bacalaureatul fiind pentru elevii de la ruta progresivă doar o oportunitate.
„Ei s-au înscris în ideea că vor lua BAC-ul într-una din sesiuni. La liceele tehnologice bacalaureatul nu e un scop în sine, calificarea e targetul lor. De notat e că ei nu au vrut să copieze”, a spus Ruben Filimon.
La Colegiul Mihai Viteazu, doar 48, adică 12, 63% din cei 390 de elevi prezenţi au promovat bacalaureatul.
Rezultatele la bacalaureat strică şi calculele Universităţii din Oradea. Rectorul Universităţii din Oradea, Cornel Antal, spune că Universitatea contează pe absolvenţii din judeţele limitrofe pe unde a trecut Caravana UO, dar şi pe cei care nu au intrat anul trecut la facultate.
„Din păcate, nu putem face nimic. În 11 iulie încep înscrierile. Ne vom adapta situaţiei, în sensul că poate nu vom concedia cadre didactice. Statul de funcţii va fi făcut şi în funcţie de studenţii din anul I. Totuşi, nu cred că vom ajunge la concedieri. Aceasta pentru că avem multe posturi vacante”, a spus rectorul Cornel Antal.
C.D.
Dezastru la bacalaureat in Bihor! Jumatate din elevi au picat examenul
Rezultate dezastruoase in Timis
Un elev din Arad s-a impuscat dupa ce a picat examenul de bacalaureat
Citiți principiile noastre de moderare aici!