În cursul anului 2013 Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bihor a înregistrat un număr de 146 comunicări evenimente de muncă (telefonic de către UPU şi în scris de către angajatori).
„Dintre acestea, un număr de 67 sunt înregistrate ca accidente de muncă şi 30 sunt evenimente în afara muncii (cauze patologice) sau accidente uşoare (ce au necesitat un număr mai mic de două zile de incapacitate de muncă)”, ne-a informat Marius Rotar, inspectorul şef al ITM Bihor.
Diferenţa de 49 de evenimente sunt în diferite stadii privind clarificarea acestora prin cercetare efectuată, după caz, de către ITM sau de către angajatori.
Pentru necomunicarea evenimentelor de către angajatori şi/sau necercetarea evenimentelor la 14 angajatori ITM Bihor a aplicat un 15 sancţiuni contravenţionale(amenzi).
14 evenimente cu deces
„Din analiza evenimentelor de muncă în funcţie de gravitatea acestora în anul 2013 la nivelul judeţului Bihor au avut loc 14 evenimente urmate de decesul lucrătorilor dintre acestea într-un eveniment au fost implicate trei persoane din care două au decedat şi un număr de cinci evenimente au condus la pierderea capacităţii de muncă a lucrătorilor şi încadrarea acestora într-un grad de invaliditate”, a declarat Marius Rotar.
Până la această dată, din cele 14 evenimente urmate de deces, cinci sunt înregistrate ca accidente mortale, iar la patru evenimente decesul lucrătorilor a fost cauzat de unele afecţiuni patologice. Celelalte cinci evenimente sunt în diferite stadii de cercetare de către ITM Bihor sau avizare de către Inspecţia Muncii.
Sectoare problemă
ITM Bihor a făcut şi o clasificare a sectoarelor economice în care au avut loc evenimentele cu urmări grave. Pe primul loc este sectorul construcţiilor cu două accidente mortale, între care şi cel cu două victime, precum şi două accidente urmate de invaliditate. Transporturile auto (cele pe teritoriul altor state) sunt pe locul doi cu două accidente mortale şi un accident urmat de invaliditate. Pe locul trei este sectorul mobilei cu două accidente mortale.
În perioada analizată au fost înregistrate şi un număr de 57 accidente cu urmări de incapacitate temporară de muncă.
Sectoarele economice în care au fost înregistrate cele mai multe accidente sunt: fabricarea mobilei (zece accidente); industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal, exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii (şapte accidente); fabricarea componentelor electronice, calculatoarelor, echipamentelor de comunicaţii (şapte accidente); transporturi terestre de mărfuri şi persoane (şase accidente).
„Analizând cauzele dependente de executant ce au generat accidentele ponderea acestora au fost: efectuarea necorespunzătoare de către lucrător de manevre, comenzi (17 accidente), neutilizarea de către lucrător a mijloacelor de protecţie din dotare (şase accidente) şi neefectuarea la timp de către lucrător a operaţiilor indispensabile securităţii muncii (cinci accidente)”, a punctat inspectorul şef al ITM Bihor.
Pe raza judeţului Bihor în anul 2013 s-au înregistrat zece noi cazuri noi de boală profesională, respectiv de hipoacuzie bilaterală neurosenzorială.
Citiți principiile noastre de moderare aici!