Marți, 25 martie 2014, de la ora 18.30, Academia Civică Bihor a organizat la invitația Primăriei Sântandrei o conferință privind riscurile pe care le implică exploatarea gazelor de șist. La ea au participat Cătălin Popa, Orlando Balaș și Dora Șereș. În Bihor sunt patru perimetre de exploatare de ţiţei şi gaze, existând posibilitatea de a fi extrase din pământ şi gaze de şist, dacă explorările vor evidenţia asemenea zăcăminte.
În căminul cultural al comunei Sântandrei, care este situată în perimetrul de exploatare EX-3 Băile Felix, s-au adunat peste 200 de localnici, primarul Ioan Mărcuș și consilieri locali, dar și locuitori și oficialități din comunele Toboliu și Girișu de Criș. Aceasta este a cincea acțiune de acest fel a Academiei Civice Bihor, după cele de la Tulca, Tileagd, Derna și Nojorid.
Cătălin Popa a explicat tehnologia folosită pentru exploatarea gazelor de șist și riscurile mari pe care le implică ea. S-a arătat că fracturarea hidraulică pentru hidrocarburi neconvenționale duce la infestarea solului, apelor și aerului, cu urmări foarte grave pentru sănătatea oamenilor, numai în Statele Unite ale Americii 20 de milioane de oameni suferind de diferite boli în urma exploatării gazelor de șist, deși acolo și în Canada aceste operațiuni petroliere se fac în deșert și în zone slab populate.
Cutremure, case şi drumuri distruse
De asemenea, vorbitorul a arătat și dezavantajele economice pentru comunitățile în care se permit astfel de exploatări: cutremure, distrugerea caselor și drumurilor, epuizarea resurselor de apă, creșterea prețurilor la diferite materiale folosite în exploatare, cum ar fi nisipul. Eventualele redevențe și impozite nu pot acoperi decît în foarte mică măsură aceste pierderi. Chiar și în Statele Unite, impozitele și redevențele din aceste activități nu acoperă nici măcar costurile pentru repararea drumurilor distruse de sutele de utilaje de mare tonaj care circulă pentru aprovizionarea unei singure sonde.
Orlando Balaș a arătat că, așa cum recunoaște și directorul Agenției pentru Resurse Minerale a României, domnul Gheorghe Duțu, firmele care au primit după 2009 licențe pentru activități petroliere în vestul țării au manifestat explicit „dorința de a explora gazele neconvenționale”, adică gaze de șist, iar singura metodă cunoscută pentru explorarea și exploatarea acestor gaze este fracturarea hidraulică. Vorbitorul a arătat că și operațiunile de prospecțiune și explorare sînt periculoase, ele ducînd la cutremure și alunecări de teren, cum s-a întîmplat în localitatea Fierbinți din județul Galați, unde au avut loc sute de cutremure începînd din toamna lui 2013, sau în satul Seciuri din județul Gorj, unde la 8 mai 2006 au fost înghițite de pămînt 200 de case în urma unor prospecțiuni efectuate în 2005.
Vorbitorii i-au îndemnat pe locuitori să nu semneze nici un act pentru a permite intrarea firmelor de prospecțiuni petroliere pe terenul lor, deoarece în urma descoperirii unor astfel de resurse urmează exploatarea lor, cu riscurile prezentate. Fără acordul proprietarului de teren, orice activitate a acestor firme este ilegală și poate fi oprită și sancționată de către autorități. Primăriile pot și ele refuza să elibereze avizele solicitate de firmele respective, riscînd poate sancțiuni, dar apărînd astfel sănătatea și interesele locuitorilor.
Miting de amploare, în 6 aprilie
De asemenea, organizatorii acțiunii i-au invitat pe cei prezenți să participe la mitingul național împotriva exploatării gazelor de șist prin metoda fracturării hidraulice, care va avea loc pe 6 aprilie 2014 de la ora 15 în peste 60 de localități din țară și din străinătate (la Oradea în Piața Unirii).
Citiți principiile noastre de moderare aici!