LIFE Connect Carpathians
Reprezentanţii Jandarmeriei Române, prin Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Hunedoara, s-au întâlnit cu colegii de la Fauna & Flora International și cei ai Asociaţiei Zarand, dar şi cu reprezentanţii instituţiilor interesate în derularea proiectului LIFE Connect Carpathians. Au fost prezenţi şi jandarmii, poliţiştii, pompierii, procurorii bihoreni, reprezentanţii Direcţiei Silvice, Direcţiei Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor, Direcţiei pentru Agricultură, de la Garda Forestieră, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu.
În cadrul Proiectului LIFE Connect Carpathians, jandarmii participă cu o structură montană, constituită la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean Hunedoara, căreia i s-a oferit competență teritorială pe întreaga suprafață de desfășurare a proiectului, inclusiv în zona ariilor naturale din județul Bihor, cuprinse în coridorul ecologic ce leagă munții Apuseni de Carpații Meridionali.
Despre proiect
Proiectul LIFE Connect Carpathians, finanțat de către Comisia Europeană și implementat de Fauna & Flora International, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Jandarmeria Română și Asociația Zarand, vizează elaborarea, în mod participativ, a unui plan de management regional pentru specii de faună de importanță comunitară. Două dintre obiectivele proiectului urmăresc facilitarea conviețuirii între comunitățile locale și speciile sălbatice și prevenirea și combaterea braconajului.
Zona de desfășurare a proiectului este reprezentată de Coridorul Munții Apuseni – Carpații Meridionali și se întinde pe o distanţă de peste 150 de kilometri între Munţii Apuseni, la nord, şi Munţii Retezat – Țarcu, la sud și reprezintă un peisaj unic, bogat din punct de vedere cultural care păstrează, încă, o mare parte din biodiversitatea pentru care România este recunoscută la nivel mondial, au transmis jandarmii bihoreni.
Proiectul LIFE Connect Carpathians promovează o abordare activă în managementul peisajului, prin implicarea factorilor interesaţi, inclusiv a comunităţilor locale, pentru menținerea și consolidarea bogăției naturale și culturale a regiunii. Proiectul are astfel ca obiective asigurarea conectivității funcționale, reducerea conflictului om – animale sălbatice și creșterea gradului de toleranță cu privire la carnivorele mari, promovarea conservării integrate pe termen lung, creșterea gradului de conștientizare și de susţinere a factorilor interesați locali cu privire la conservarea speciilor țintă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!