Magistraţii Tribunalului Bihor s-au pronunţat marţi în dosarul deschis de DNA Oradea pe numele lui Adrian Dume, fostul director al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Bihor, şi Anca Banda, directoarea Casei de Cultură Beiuş. Cei doi au fost acuzaţi de abuz în serviciu (6 infracţiuni), tentativă la abuz în serviciu, instigare la fals (6 infracţiuni) – în cazul lui Adrian Dume, şi complicitate la abuz în serviciu (6 infracţiuni) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (6 infracţiuni) – în cazul Ancăi Banda.
În acelaşi dosar a fost trimis în judecată, pentru 6 infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu şi alte 6 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, şi George-Horia Fărăianu, consilier personal al primarului comunei Holod. Dacă Banda şi Dume şi-au recunoscut faptele, la termenul din septembrie 2015, George-Horia Fărăianu îşi susţine în continuare nevinovăţia, motiv pentru care, în cazul său, instanţa a dispus disjungerea cauzei şi formarea unui dosar separat care se judecă după procedura obişnuită. Pentru că şi-au recunoscut faptele, Dume şi Banda au fost judecaţi după procedura simplificată şi au beneficiat de o reducere cu o treime a limitelor de pedepsă.
Condamnaţi cu suspendare
Magistraţii Tribunalului Bihor i-au condamnat, ieri, la închisoare cu suspendare. Astfel, pentru faptele sale, Adrian Dume a primit 2 ani şi 2 luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, intanţa stabilind un termen de încercare de 5 ani.
„Pe durata termenului de încercare inculpatul se va supune următoarelor măsuri de supraveghere: se va prezenta la Serviciul de Probaţiune Bihor, la datele fixate de acesta; va anunţa în prealabil orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; va comunica şi justifica schimbarea locului de muncă; va comunica informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existenţă. Desemnează cu supravegherea inculpatului Serviciul de Probaţiune Bihor. Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 864 Cod penal. În baza art 404 alin 4 Cod de procedură penală, art 72 Cod penal compută din pedeapsa aplicată inculpatului durata reţinerii şi a arestului preventiv, începând cu data de 28 octombrie 2013 şi până la data de 12 ianuarie 2014’’, se arată în soluţia instanţei.
Anca Banda a fost condamnată la o pedeapsă de 7 luni de închisoare cu suspendare, în cazul ei stabilindu-se un termen de încercare de 2 ani.
În sentinţă, judecătorii au arătat că la data de 6 octombrie 2015, Adrian Dume a achitat suma de 30.000 de lei, reprezentând parte din prejudiciul cauzat CJCPCT Bihor.
„În baza art. 25 raportat la art 397 Cod de procedură penală, a art 1349, 1381, 1382, 1386 Cod civil obligă pe inculpaţi în solidar la 125.630 lei despăgubiri civile, în favoarea părţii civile- Centrul Judeţean pentru Conservarea şi promovarea Culturii Tradiţionale Bihor. Menţine măsura sechestrului asigurator asupra sumei de 40.000 lei pusă la dispoziţia organelor de urmărire penală de către inculpata Anca Banda şi consemnată în procesul verbal din 16.01.2015. În baza art 274 Cod de procedură penală obligă pe fiecare inculpat la câte 5.000 lei cheltuieli judiciare în favoarea statului’’, se mai arată în sentinţă.
Sentinţa nu este definitivă. Ea poate fi atacată la Curtea de Apel Oradea.
Acuzaţii
Adrian Dume a fost acuzat că, beneficiind de ajutorul celorlalţi doi inculpaţi, a aprobat şase proiecte, fără ca documentaţia lor să fie supusă dezbaterii Comisiei de Selecţionare a Proiectelor din cadrul Centrului. Procurorii au arătat atunci că sumele de bani, cuprinse între 6.000 lei și 30.000 lei, au fost alocate de acesta fără a avea în vedere vreun criteriu sau mod de calcul şi că o parte dintre documentele justificative, respectiv tabelele nominale ce conțineau datele unor persoane care ar fi fost premiate cu ocazia desfășurării evenimentelor culturale în baza cărora Centrul a efectuat plăţile, au fost întocmite în fals.
„O parte a documentelor justificative, respectiv facturile privind efectuarea unor servicii și chitanțele aferente, reprezintă documente ce nu au legătură cu evenimentele culturale finanțate, fiind folosite pentru obținerea în mod fraudulos a finanțării de la instituția mai sus menționată,
– aceste documente, împreună cu mai multe acte financiar – contabile au fost prezentate inculpatului Dume Dumitru-Adrian, care, deşi cunoştea caracterul fals ori fraudulos al acestora, a dispus prin aplicarea stampilei «bun de plată» şi a semnăturii decontarea sumelor prevăzute în contracte. În cazul unui alt proiect, activitatea infracțională a inculpatului Dume Dumitru Adrian a fost întreruptă de procurorii anticorupție, care, la data de 07.11.2013, cu ocazia percheziției efectuate la sediul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, au ridicat contractul în original, încheiat cu președintele unei fundații”, au arătat procurorii DNA.
Prejudiciul total cauzat CJCPC Bihor în legătură proiectele finanţate, ce fac obiectul cauzei, se ridică la suma de 125.630 lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!