Cei care aruncă gunoiul pe geam în loc să-l ducă la tomberon vor trebui să se gândească bine de acum înainte. La fel şi cei care aruncă mucurile de ţigară şi mizeria din maşină direct pe carosabil. Comoditatea lor va fi taxată cu până la 2.500 de lei.
Senatul a adoptat tacit un proiect de act normativ ce vizează modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 21/2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale.
Potrivit proiectului de lege, persoanele fizice şi juridice vor fi sancţionate pentru aruncarea resturilor menajere, a obiectelor şi a lichidelor pe ferestrele apartamentelor, precum şi pentru aruncarea la întâmplare a gunoaielor şi a mucurilor de ţigară din maşini. Amenzile vor fi cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei.
Conform expunerii de motive a iniţiatorilor proiectului „viata la bloc, la comun cu alţi oameni, cu apucături şi tabieturi diferite, a obişnuit anumiţi cetăţeni cu ideea că spaţiile din faţa şi din spatele clădirilor de locuit sunt ale nimănui, sau ale statului, un loc unde să arunci ceea ce îţi prisoseşte în casă”. De aceea, amenzile propuse trebuie legiferate, astfel încât oamenii să nu mai facă mizerie în jurul blocurilor cu atâta uşurinţă.
„În alte ţări, amenzile pentru aruncarea gunoiului în locuri nepermise sunt usturătoare şi, cel mai important, se aplică, încât oamenii respectă legea mai mult de frica amenzilor, iar de aruncat gunoi pe ferestre şi din autovehicule nici nu se mai pune problema”, se mai arată în expunerea de motive. Proiectul de lege va fi transmis Camerei Deputaţilor, care se va pronunţa asupra acestuia în calitate de Cameră decizională.
Obligaţiile cetăţenilor
OG 21/2001 reglementează obligaţiile cetăţenilor vizavi de menţinerea curăţeniei. Potrivit legii amintite, cetăţenii au obligaţia să întreţină şi să cureţe locuinţele pe care le au, anexele gospodăreşti, curţile şi împrejmuirile acestora. De asemenea, sunt obligaţi să cureţe faţadele locuinţelor şi ale altor construcţii amplasate la stradă, să le tencuiască şi zugravească periodic; să termine construcţiile începute; să repare şi să întreţină instalaţiile aferente imobilelor. Alte obligaţii sunt legate de menţinerea curăţeniei pe trotuare, curăţirea şi întreţinerea şanţurilor şi rigolelor, îndepărtarea gheţii şi zăpezii de pe trotuare, etc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!