Realizarea acestei investiţii duce la îndeplinirea obiectivelor generale ale „Strategiei naţionale de gestionare pe termen mediu şi lung a riscurilor la inundaţii”, respectiv a obiectivelor sociale, economice şi ecologice, în contextul unei dezvoltări durabile în ceea ce priveşte corpul de apă.
Amenajarea de pe Valea Crişului Mic s-a realizat în zona cartierului Episcopia Bihorului, din Oradea, şi a constat în construirea unui canal betonat pe o lungime de 1,155 km, consolidări de mal pe o lungime de 3,875 km şi recalibrarea albiei pe o lungime de 8,4 km. Beneficiarii finali sunt atât locuitorii din cartierul orădean cât şi populaţia din localitatea Santăul Mare, comuna Borş.
„Judeţul Bihor este un judeţ fruntaş în ceea ce priveşte accesarea de fonduri europene iar acest proiect a contribuit în mare parte la această reuşită”, a precizat Dumitru Voloşeniuc, directorul ABA Crişuri.
Apă de calitate
Conform directorului adjunct al ABA Crişuri, Pasztor Sandor, acest proiect are şi un caracter transfrontalier întrucât acum calitatea apei este mult mai bună iar riscul de inundaţii s-a redus semnificativ.
Lucrările de amenjare ale albiei au fost necesare pentru reducerea gradului de risc la inundaţii, asigurarea accesului în gospodării, protecţia construcţiilor din zonele adiacente malurilor, drumurilor şi asigurarea tranzitării debitelor mari lichide şi solide precum şi reducerea gradului de poluare a apei. Prin reabilitarea cursului în zona cu densitate ridicată a construcţiilor din cartierul Episcopia Bihorului, s-a redus gradul de poluare a apei, cursul fiind colector doar pentru ape pluviale care pot fi filtrate înaintea debuşării.
Finanţarea proiectului a fost asigurată din fondurile Uniunii Europene (6.636.170 lei) şi de la bugetul de stat (3.649.885 lei).
Citiți principiile noastre de moderare aici!