Sărbătoarea Sfântului Nicolae a avut multiple semnificaţii în comunitatea din Beiuş. Autorităţile locale au ales ca în această zi de sărbătoare să inaugureze oficial Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Episcop Nicolae Popoviciu. Acesta este construit chiar lângă Biserica cu hramul Sfântul Nicolae, iar evenimentul a avut loc în ziua în care îşi sărbătoreau onomasticile primarul în exerciuţiu al Beiuşului Adrian Nicolae Domocoş, dar şi fostul primar Nicu Odobasianu. La eveniment au fost prezenţi: Cornel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, parlamentarii Gheorghe Costin şi Cristian Bodea, toţi primarii Beiuşului din ultimii 20 de ani, cadre medicale, consilierul Casei Regale pe probleme silvice Ferko Jeno, directorul Colegiului Samului Vulcan, profesorul Traian Stanciu, cadre didactice, primari din judeţ, dar şi patronul firmei Dumexim, Gabriel Dume, executantul lucrării.
Exemplu de bune practici
Aşa cum spunea şeful Consiliului Judeţean, Cornel Popa, acest obiectiv este unul aşteptat de generaţii întregi, iar acest proiect este benefic nu numai pentru sănătatea beiuşenilor, ci pentru sănătatea localnicilor din toată zona Beiuşului. „Reabilitarea, modernizarea, echiparea Ambulatoriului de specialitate din Beiuş este unul dintre multele proiecte aflate în derulare la Primăria Beiuş, altele sunt în implementare, iar altele aşteaptă să înceapă ”, a subliniat Cornel Popa hărnicia echipei care conduce administraţia din Beiuş. În contextul în care România a aborbit doar 5 miliarde de euro din cele 20 de miliarde pe care le-a avut la dispoziţie, în timp ce ţara noastră a constribuit cu 9 miliarde, cu atât mai meritorie este finalizarea unor astfel de proiecte precum Ambulatoriul de la Beiuş, a ţinut să sublinieze senatorul Cristian Bodea.
Proiectul inaugurat la Beiuş a fost selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi este co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională. Cristian Bodea a ţinut să sublinieze, în discursul său, exemplul de bune practici ale primarului Adrian Domocoş care a înţeles că nu trebuie să stea să aştepte bani de la bugetul naţional şi cel judeţean şi a înţeles utilitatea proiectelor europene. Bodea a ţinut să atragă atenţia că în perioada 2014-2020 vom avea la dispoiţie pentru proiecte 40 de miliarde de euro şi că „ori absorbim fonduri, ori rămânem în mizerie fiindcă cu banii administraţiilor locale nu putem progresa. În acest context spun încă o dată că primarii care se zbat să absoarbe fonduri trebuie apreciaţi ”.
Fostul viceprimar al Beiuşului, deputatul Gheorghe Costin a ţinut să spună că inaugurarea ambulatoriului este un pas mare spre visul administraţiei locale de a avea la Beiuş un spital integrat. „Evenimentul de astăzi este unul care îmi crează şi mie emoţie, cu atât mai mult cu cât ne dorim ca aici să fie asigurată asistenţă medicală la cel mai înalt nivel şi pentru acei oameni din zonă care, poate, nu au nici bani de autobus ca să meargă până la Oradea. Sperăm noi că, aproximativ 100.000 de oameni vor avea acces la un ambulatoriu modern, unde vor beneficia de servicii medicale de foarte bună calitate fapt ce va duce la scăderea semnificativă a numărului de îmbolnăviri. Mulţumesc şi firmei Dumexim care s-a încadrat cu lucrările în termenul de 90 de zile”, a spus primarul Beiuşului, Adrian Domocoş. Deoarece obiectivul proiectului este tocmai îmbunătăţirea calităţii infrastructurii serviciilor de asistenţă medicală în microregiunea Ţara Beiuşului, 2/3 din suma destinată proiectului, adică 22 miliarde de lei vechi, este destinată achiziţionării de echipamente şi aparatură medicală. Valoarea totală a proiectului este: 3.051.205 lei, din care contribuţia UE este 1.905.565 lei, contribuţia Guvernului 827.633, iar contribuţia beneficiarului: 318.006 lei.
Cabinete în Ambulatoriu:
– medicină internă-cardiologie-neurologie
-pshihiatrie
-dermatovenerologie
-chirurghie generală
-ortopedie şi traumatologie
-ORL
-oftalmologie
-pediatrie
-obstetrică-ginecologie
-recuperare, medicină fizică şi balneologie
Citiți principiile noastre de moderare aici!