Pentru constructorii care au contracte cu Primăria, anul începe cu retuşuri majore la proiectele încheiate în grabă anul trecut. Asta pentru cei care le-au încheiat. Cei care au trecut peste termenul de decontare a banilor europeni, ar trebui să tragă tare pentru finalizarea lucrărilor cât mai curând, altfel oraşul s-ar putea vedea în situaţia de-a returna integral contravaloarea respectivelor proiecte.
Primarul a înşirat proiectele majore pe care şi le asumă administraţia locală în acest an, din fonduri europene, proprii sau cu sprijin guvernamental. De departe, cele mai importante sunt CET-ul pe gaz şi aquaparcul, restante de anul trecut.
Insistă cu Muzeul în Cetate
Alte lucrări sunt previzionate şi în Cetate – reabilitarea şanţului Cetăţii precum şi scoaterea pâmântului depozitat în anii anteriori în bastioanele acestuia, precum şi realizarea parcului Arena. În suprafaţă de 1,4 ha, acesta ar urma să ocupe şanţul de sud al Cetăţii, de-a lungul străzii Griviţei.
În acest context, Ilie Bolojan a anunţat că vrea reluarea discuţiilor cu Consiliul Judeţean pentru mutarea Muzeului Ţării Crişurilor în Cetate.
„Mi-aş dori să revizuim decizia de mutare a Muzeului în Cetate. În acest fel, am avea de vizitat Palatul Princiar cu muzeul în interior şi exteriorul ar fi activităţi ong-uri, restaurante, cafenele”, a spus edilul.
Doi pe Ceyrat
În acest an se reiau procedurile de achiziţie a loturilor pentru construirea Cartierului Ceyrat. Ansamblul a fost scos la licitaţie în 6 pachete, dintre care 4 loturi au fost adjudecate de Prima şi Madrugada, iar două au rămas neocupate.
Pentru a ocupa şi loturile rămase libere, municipalitatea va relua procedura de licitaţia şi va anula prin HCL condiţia impusă până acum, respectiv ca un investitor să nu poată prelua mai mult de două loturi. Şantierul cartierului nou ar putea începe în toamna acestui an.
Programul reabilitării clădirilor monument continuă cu Palatul Adorjan din Piaţa Ferdinand şi, conform primarului, Consiliul Judeţean Bihor şi-a dat acordul pentru reabilitarea faţadei clădirii Filarmonicii, asfel încât şi acesta să intre în lucru în următorii ani.
Spaţii publice
Parcul Salca II ar trebui terminat până în luna iunie şi până la finalul anului ar trebui încheiat şi proiectul de refacere a piaţetei din faţa magazinului Crişul şi lărgirea trotuarelor care leagă Magazinul Crişul de zona pietonală până la SPCLEP – Evidenţa Populaţiei.
În Parc Industrial Eurobusiness 1, în acest an va începe construcţia de hale pe baza cererilor ferme primite de la companii. Primarul zice că există o cerere mare din partea firmelor pentru a ocupa astfel de hale, cu chirie sau prin cumpărare.
În acest an se intenţionează amenajarea unui centru de servicii pentru cei peste 5000 de angajaţi ai companiilor din Parcul Industrial Eurobusiness I de pe şoseaua Borşului, la solicitarea acestora. Noul centru va avea grădiniţă, creşă, sală de fitness, zonă de alimentaţie publică şi alte servicii necesare celor care îşi desfăşoară activitatea în parcul industrial.
„Vom selecta un investitor şi sperăm că în vară să începem construcţia acestui centru de servicii pe parcela existentă, astfel vom putea acorda servicii suplimentare acestor companii şi angajaţilor”, a spus primarul.
Tot în acest an ar trebui terminat şi pasajul subteran în zona Oncea, care leagă zona de dealuri cu Ştefan cel Mare, pe sub calea ferată.
Cu Guvernul
În parteneriat cu Guvernul, Oradea ar putea vedea începute şi două şantiere de blocuri ANL, zice primarul. Unul pe Calea Aradului şi unul în curtea Spitalului Municipal.
Bolojan spune că administraţia locală se achită de partea care-i revine în amenajarea sălii multifucţionale de 5.000 de locuri şi spune că aşteaptă cu interes ca proiectul proiectul centurii care ar lega zona Sântandrei cu Biharia spre autostradă să parcurgă etapele impuse de proiectele de infrastructură mare.
De asemenea, Bolojan întrevede şi finalizarea drumului expres, cu cei 660 de metri de şosea care trec pe teritoriul CFR.
Citiți principiile noastre de moderare aici!