Ambasadorul României în China a profitat de invitaţia Universităţii din Oradea la masa rotundă pe probleme transfrontaliere pentru a lua contact nemijlocit cu potenţialul investiţional al fâşiei de vest a ţării, dincolo de autostrada Borş – Suplacu de Barcău pentru care constructorii chinezi şi-au declarat deja interesul.
Ungaria, deja ţintită
„Pentru aceasta am venit, să văd oferta zonei de frontieră pentru a o putea transmite investitorilor chinezi interesaţi. Chinezii sunt foarte pragmatici în abordare şi dacă au interes economic vin şi rămân, iar dacă nu pleacă.
Zona de graniţă e interesantă pentru ei din două direcţii. Ungaria este poartă europeană pentru produsele chinezeşti de mai mulţi ani. Iar despre România ei ţin minte legăturile istorice pe care le-au avut cu noi”, ne-a explicat Excelenţa Sa, Doru Costea.
Iar ca dovadă a apropierii pe care China o simte pentru ţara noastră, ambasadorul Doru Costea ne-a amintit de recenta vizită a premierului chinez la Bucureşti şi de Summit-ul «China-Europa Centrală şi de Est» găzduit tot de capitala României.
„Ambele evenimente au fost momente de referinţă care au consacrat abordarea bilaterală România – China dar care au contribuit şi la consolidarea cooperării dintre UE şi China prin participarea a 11 dintre cele 16 state UE din centrul şi estul Europei. La Summit, România a jucat rol de facilitator util ţărilor participante”, ne-a sintetizat ambasadorul.
Acesta a aflat că la Oradea există deja investitori sud-coreeni şi s-a bucurat să afle că la Oradea există Liceu de stat cu predare în limba germană şi şcoala cu predare în limba engleză de pe lângă Universitatea Agora. Aceasta după ce ambasadorul Coreei de Sud a transmis deja şi la Oradea interesul investitorilor asiatici privind şcolile la care să îşi poată înscrie copiii.
Cât despre masa rotundă «Jean Monnet» pe cooperare transfrontalieră, organizată luni de Universitatea din Oradea, ambasadorul Doru Costea a apreciat că „e de salutat fără ezitare o iniţiativă de a utiliza resursele şi programele europene pentru examinarea unei teme de actualitate”. Diplomatul român a mai observat că „există problematici transfrontalieri cât şi resurse”. Şi, ca atare, e bine că cineva „s-a gândit să le pună la un loc”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!