Procurorii anticorupţie susţin că cel mai longeviv vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor ar fi primit 600.000 de euro de la Selina pentru ca aceasta să câştige licitaţia pentru terenul cartierului orădean „Luceafărul” şi încă 100.000 de euro pentru ca Selina să-şi adjudece şi alte proceduri de achiziţii publice.
Tot Kiss Alexandru, alături de un cunoscut om de afaceri orădean, este acuzat că ar fi primit 300.000 de euro pentru „a aranja” pentru firma Keviep kft licitaţia organizată în anul 2006 de Primăria Oradea pentru execuţia şi exploatarea gropii ecologice de gunoi.
În toate cele trei cazuri, procurorii DNA arată că sumele cu titlu de „mită” ar fi fost spălate prin achiziţionarea la suprapreţ, de către firmele Selina, Trameco respectiv Keviep, a unor utilaje din străinătate. Astfel, după negocierea directă a preţurilor, responsabilii firmelor în cauză au apelat la firme intermediare înregistrate în Londra şi SUA, care au crescut preţul cu circa 50%.
Alături de Kiss, în cauză sunt cercetaţi oamenii de afaceri Rus Beniamin (Selina şi Trameco), Miklossy Ferenc (administrator Keviep şi preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Hajdu-Bihar), Miklossy Ferenc-Laszlo şi „intermediarii” Bojtor Vilmos-Laszlo, Mudura Alexandru şi Roatiş Gheorghe-Ioan.
Cercetările DNA au beneficiat de sprijinul SRI, BCCO Oradea şi de autorităţi judiciare din Ungaria, Germania şi Olanda.
Declarații inculpați
Joi dupa masa, Alexandru Mudura a si transmis o declaratie publica „Referitor la articolele apărute în mass-media legat de cercetarea făcută de DNA cu privire la persoana mea, doresc la rândul meu să comunic că NU mă fac vinovat de nici o învinuire din cele invocate aşa cum de altfel am declarat în cadrul audierii mele din data de 17 aprilie anul curent. După părerea mea, este o acţiune politică”.
„Sunt de mai multe mandate în politică. Am fost de nenumărate ori pe prima pagină a ziarelor. Am fost acuzat în fel şi chip. Toate lucrurile s-au stins după ce au fost cercetate de mai multe organe. Este reluarea unor teme de circa 9 – 10 ani, cu care sunt iar pe prima pagină. Poate în actualul context politic era şi de aşteptat”, a fost reacţia de joi a lui Kiss.
Referitor la ştirea redată despre cercetarea de către DNA împotriva lui Kiss Alexandru, firma Keviép Kft. Debrecen a transmis următaorele:
”Acuzaţia adusă împotriva societăţii KEVIÉP Kft., o considerăm a fi creată pe motive politice, care este lipsită în totalitate de adevăr, şi nefondată, şi astfel le refuzăm pe deplin. Suspiciunea se referă la atribuirea de către Primăria Oradea a contractului PPP pentru depozitul ecologic de deşeuri, procedură derulată în anul 2003. Corectitudinea hotărârii este dovedită de faptul, că depozitul de deşeuri de atunci funcţionează în mod optim şi eficient, KEVIÉP Kft. a investit în acest obiectiv 13 milioane de Euro, prin aceasta îndeplinindu-şi toate obligaţiile contractuale. Astfel, în Oradea funcţionează depozitul cel mai modern şi cel mai eficient al ţării. Decizia de atribuire a fost luată în urma unor verificări şi negocieri timp de jumătate de an, de către comisia complexă, înfiinţată în cadrul Primăriei. Persoanele amintite, nu puteau face parte din această comisie, nu puteau avea nici o influenţă asupra aceasteia. KEVIÉP Kft. niciodată nu a avut relaţii comerciale cu persoanele amintite, respectiv cu societăţile acestora – inclusiv Consiliul Judeţean. Suspiciunea comunicată este total absurdă şi din acest punct de vedere. Suntem siguri, că cercetările – respectiv procedura în instanţă, dacă va avea loc – şi procedura legală şi independentă, vor dovedi în mod cert, că suspiciunile sunt total nefondate.”
Direcţia Naţională Anticorupţie a mediatizat joi, inclusiv pe propriul site (www.pna.ro) un dosar care îl vizează pe vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Kiss Alexandru, şi o serie de oameni de afaceri influenţi în Oradea. Redăm, în continuare, comunicatul DNA.
Din ordonanţa de efectuare a urmăririi penale rezultă următoarele:
1. Suspecţii Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, Bojtor Vilmos-Laszlo şi Rus Beneamin au conceput şi pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăţi din România (Selina srl Oradea şi Trameco S.A. Oradea) şi SUA (Wasleys Worldwide LLC Washington), prin intermediul căruia, în perioada 2005 – 2006, a fost disimulată plata sumei de aproximativ 600.000 euro. Spălarea banilor a fost efectuată sub masca plăţii (de către Selina srl Oradea) a unor utilaje pe care Trameco S.A. le-a importat de la firme din Germania şi Olanda, prin intermediul societăţii Wasleys Worldwide LLC Washington, controlată de suspectul Bojtor Vilmos-Laszlo. Deşi societăţile din grupul Selina au negociat direct cu furnizorii germani şi olandezi, achiziţia utilajelor a fost făcută prin intermediul societăţii paravan Wasleys Worldwide LLC Washington la preţuri mult mai mari.
Cei aproximativ 600.000 euro, spălaţi prin intermediul operaţiunilor descrise mai sus, reprezintă foloase necuvenite pe care suspectul Rus Beneamin, în calitate de proprietar şi administrator al grupului de societăţi Selina Oradea, le-a plătit suspectului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc (preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor la data comiterii faptelor) pentru ca acesta să favorizeze societatea Selina srl în cadrul procedurilor derulate de C.J. Bihor pentru vânzarea unor terenuri din municipiul Oradea.
Prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu de către suspectul Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, în cadrul celor două proceduri de vânzare de terenuri, Consiliul Judeţean Bihor a fost prejudiciat cu circa 8,6 milioane euro.
2. Suspecţii Kiss Alexandru-Iosif Francisc, Mudura Alexandru, Bojtor Vilmos-Laszlo, Roatiş Gheorghe-Ioan, Miklossy Ferenc şi Miklossy Ferenc-Laszlo au conceput şi pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăţi comerciale înregistrate în România (Eco Bihor srl Oradea, East Bau Construct srl Oradea, Martex Trans srl Oradea), Marea Britanie (Ariston Distribution Corporation ltd Londra) şi Ungaria (Keviep kft Debreţin), prin intermediul căruia, în perioada 2003 – 2004, a fost disimulată plata sumei de 300.000 euro. Spălarea banilor a fost realizată sub masca plăţii unor livrări de utilaje şi materiale pe care Keviep kft Debreţin le-a făcut către firma sa din România, East Bau Construct srl Oradea, folosind ca intermediari societăţile Ariston Distribution Corporation ltd Londra, controlată de suspectul Bojtor Vilmos-Laszlo, respectiv Martex Trans srl Oradea, administrată de suspectul Roatiş Gheorghe-Ioan. În concret, Keviep kft Debreţin a livrat către Ariston Distribution Corporation ltd Londra utilaje şi materiale în valoare de circa 187.000 euro pe care le-a recumpărat după câteva zile, prin intermediul societăţii East Bau Construct srl Oradea, cu peste 500.000 euro.
Cei 300.000 euro, spălaţi prin intermediul operaţiunilor descrise mai sus, reprezintă foloase necuvenite pe care suspectul Miklossy Ferenc, în calitate de asociat majoritar şi administrator al societăţii Keviep kft Debreţin, le-a plătit suspecţilor Kiss Alexandru-Iosif-Francisc şi Mudura Alexandru pentru a-şi exercita influenţa asupra membrilor comisiei de negociere, constituită de Primăria Municipiului Oradea, pentru încheierea contractului de parteneriat public-privat având ca obiect execuţia şi exploatarea gropii ecologice de gunoi a municipiului Oradea.
3. Suspecţii Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, Mudura Alexandru, Bojtor Vilmos-Laszlo şi Rus Beneamin au conceput şi pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăţi comerciale înregistrate în România (Selina srl Oradea şi Trameco S.A. Oradea) şi Marea Britanie (Ariston Distribution Corporation ltd Londra), prin intermediul căruia, în perioada 2003 – 2004, a fost disimulată plata sumei de 100.000 euro. Spălarea banilor a fost efectuată sub masca plăţii (de către Selina srl Oradea) a unor utilaje pe care Trameco S.A. Oradea le-a importat de la firme din Germania, prin intermediul societăţii Ariston Distribution Corporation ltd Londra, controlată de suspectul Bojtor Vilmos-Laszlo. Deşi societăţile din grupul Selina au negociat direct cu furnizorii germani, achiziţia utilajelor a fost făcută prin intermediul societăţii paravan Ariston Distribution Corporation ltd Londra la preţuri cu circa 50% mai mari.
Cei 100.000 euro, spălaţi prin intermediul operaţiunilor descrise mai sus, reprezintă foloase necuvenite pe care suspectul Rus Beneamin, în calitate de proprietar şi administrator al grupului de societăţi Selina Oradea, le-a plătit suspecţilor Kiss Alexandru-Iosif-Francisc şi Mudura Alexandru pentru a-şi exercita influenţa asupra funcţionarilor implicaţi în derularea unor proceduri de achiziţie publică, astfel încât acestea să fie adjudecate de firmele din grupul Selina.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul SRI, BCCO Oradea, precum şi al autorităţilor judiciare din Ungaria, Germania şi Olanda.
Celor şapte persoane menţionate li s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!