Ambrozia a intrat în faza înfloriri iar cei mai sensibili dintre orădeni au fost informați de asta de propriile organisme. An de an, alergia la polenul de ambrozie pune în piuneze sănătatea a mii de orădeni în condițiile în care, nici local și nici național, nu s-a derulat încă vreo campanie semnificativă de stârpire a buruienii.
Politica municipală de prevenție constă din cosirea spațiilor verzi de pe domeniul public și din obligarea proprietarilor de terenuri să și le cosească, pentru a împiedica plantele să ajungă în faza cea mai periculoase, cea de înflorire. O singură plantă de ambrozie ajunsă la maturitate poate elibera în aer până la 20.000 – 30.000 de semințe, motiv pentru care este atât de prolifică și greu de stârpit.
Ca în fiecare an, atât politicienii cât și Primăria, „pedalează” pe tema combaterii ambroziei. Simplul fapt că intervențiile lor sunt ciclice, arată cam ce eficiență au acestea.
„Stârpiți ambrozia, nu o cultivați!”
Pentru că e deja august și ambrozia e în floare și deputatul liberal Florica Cherecheș și-a lansat deja cunoscutul apel la luptă contra acestei iritante buruieni.
Deputata atacă lentoarea cu care ministerele de resort aplică Legea de stârpire a ambroziei, promulgată încă din luna martie a acestui an. Ea insistă că din moment ce ambrozia atinge perioada de maximă inflorescență în curând, primele măsuri ale legii vor fi luate prea târziu pentru sezonul din acest an.
Normele de aplicare a legii, elaborate de Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului și Ministerul Sănătății, amână aplicarea ei pentru 2019. „Chiar și debutul campaniei de informare este amânat pentru noiembrie 2018, moment când ambrozia nu mai deranjează pe nimeni, dispunându-se, în acest an, doar identificarea zonelor afectate, ceea ce nu va fi greu pentru că ambrozia este peste tot. Însă identificarea fără măsuri de stârpire, nu rezolvă nimic!”, precizează Florica Cherecheș.
Amenzi mari!
„Având în vedere că ambrozia stă să înflorească, urmează o perioadă critică și va dura 8-10 săptămâni, când planta, extrem de alergenă, va îmbâcsi pur și simplu aerul cu polenul său, știut fiind că o plantă matură răspândește între 2-8 miliarde de grăuncioare de polen. Acest lucru face ca orădenii cu sensibilitate alergică ridicată să trăiască un adevărat calvar, simptomele specifice fiind strănut frecvent, mâncărime a nasului și ochilor, secreții nazale abundente, ochi roșii, senzații de sufocare, dar și manifestări de astm sau dificultăți în respirație și tuse.
ulți vor fi din nou obligați să stea mai mult în casă iar alții, nevoiți să apeleze chiar la concediu medical. Sunt indignată că această problemă nu este luată în serios și fac apel, pe această cale, către primării, consilii județene și prefecturi, dar și către cetățenii care dețin terenuri, administratorii drumurilor publice, ai căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole din întreaga țară, să curețe cât mai urgent terenurile pe care crește ambrozia, înainte de înflorire”, mai transmite deputata.
Pe lege
Cei care nu vor stârpi ambrozia de pe terenurile proprii sunt pasibili de amenzi usturătoare. Legea prevede că proprietarii sau deţinătorii de terenuri au obligația să-și întrețină terenurile prin cosire, smulgere, erbicidare şi alte lucrări specifice în scopul distrugerii buruienii şi prevenirii răspândirii acesteia.
Cei care nu îndeplinesc această obligație vor primi un avertisment scris care va conține un termen de conformare, care dacă nu e respectat, va fi urmat de sancțiune. Amenzile sunt de la 750 lei la 5.000 lei pentru persoane fizice şi de la 5.000 lei la 20.000 lei pentru persoane juridice.
În realitate
În Oradea, cel puțin, Municipalitatea și Poliția locală asimilează combaterea ambroziei cu obligația îngrijirii terenurilor din domeniul public sau din proprietatea terților, persoane fizice sau juridice.
Cristian Beltechi, directorul Poliției Locale, precizează că pe noua lege, instituția pe care o conduce nu are competențe. „Oricum, încă nu sunt norme de aplicare”, spune el. Se lucrează, deci, la constrângerea proprietarilor de a-și curăța terenurile prin cosire, cu precădere a terenurilor pe care a fost depistată ambrozia.
„Noi am distribuit deja somații și avertismente către persoanele fizice și juridice încă de la mijlocul lunii iulie și am anunțat orădenii și prin presă despre aceste obligații pe care le au”, spune Beltechi.
58 sancțiuni
De la începutul acestui an și până acum Poliția locală a aplicat 58 sancțiuni, fără cele care sunt acum, în curs de redactare și trimitere.
Dintre acestea, 41 sunt amenzi aplicate persoanelor fizice și juridice, în valoare totrală de 46.300 lei. Mai sunt 17 avertismente care conțin termen de conformare, adică de cosire a terenurilor. În caz de neconformare, acestea devin amenzi.
Amenzile și avertismentele au fost emise în baza hotărârilor de consiliu 720/2016 referitoare la gestionarea spațiilor verzi și 429/2009 care se referă la nmodul în care asociațiilor de proprietari le este impusă îngrijrea spațiilor verzi din jurul blocurilor.
Acestea prevăd că „în cazul prezentei pelinului sau ambroziei (plante cu efect alergogen), în spatiile verzi, vor lua măsuri pentru eliminarea acestora”. Neconformarea se pedepsește cu amendă cuprinsă între 1.000 și 2.500 lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!