Poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Bihor l-au reţinut joi pe orădean, (45 ani), despre care spun că acum trei ani, pe când era administrator al unei societăţi comerciale bihorene, l-ar fi ajutat pe administratorul de fapt al unei alte societăţi comerciale cu sediul în Judeţul Bihor să evidenţieze şi să înregistreze în documentele contabile ale firmei diverse operaţiuni comerciale nereale, sub forma unor cheltuieli fictive de achiziţie de mărfuri sau servicii, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul de stat. Prejudiul provocat astfel bugetului de stat este de 368.221 lei.
Poliţiştii spun că bărbatul e suspectat şi pentru că pe parcursul anului 2011, nu ar fi evidenţiat şi înregistrat în documentele contabile ale firmei toate veniturile aferente operaţiunilor comerciale de livrare de bunuri sau prestare de servicii, prejudiciind astfel bugetul consolidat al statului cu 3.840.278,1 lei.
Vineri orădeanul a fost prezentat de poliţiştii de investigare a fraudelor bihoreni la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, cu propunere de arestare preventivă.
Alţi trei implicaţi în evaziune fiscală
Poliţiştii au dat peste alţi trei indivizi implicaţi într-un dosar de evaziune fiscală, pentru care s-au făcut în 12 mai 12 percheziţii şi patru persoane au fost atunci reţinute.
Percheziţiile fuseseră executate la sediile sociale ale unor firme şi locuinţe ale celor patru bănuiţi că ar fi comis evaziune fiscală în domeniul achiziţiilor intracomunitare de carne.
Imediat apoi, cei patru orădeni, cu vârsta de 37, 39, 34, respectiv 39 de ani, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, de magistraţii Tribunalului Bihor. Oamenii sunt suspectaţi că din 2012 încoace, ca şi reprezentanţi ai unor firme orădene, ar fi înregistrat sau înlesnit înregistrarea în evidenţele contabile, a unor facturi fictive de la firme cu comportament de tip fantomă, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale acumulate în urma realizării unor achiziţii intracomunitare de carne din Republica Ungaria, marfă care a fost ulterior comercializată pe teritoriul României.
Reţinuţi şi ei
Miercuri, 29 mai a.c., alţi trei orădeni, de 30, 26, respectiv 32 de ani, bănuiţi de complicitate la evaziune fiscală au fost reţinuţi la Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al I.P.J. Bihor. Poliţiştii de la Fraude spun că aceşti trei orădeni erau tot reprezentanţi a tot atâtea firme orădene şi ar fi înlesnit săvârvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală de către ceilalţi patru (arestaţi preventiv) fiindcă au emis facturi fictive de livrare marfă în numele celor trei societăţi comerciale, urmate de ridicări de numerar, pe baza unor documente false, din conturile acestora.
Poliţiştii spun că până acum. prejudiciul provocat astfel bugetului de stat trece de 10 milioane lei.
Cei trei au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi urmează să fie prezentaţi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, iar poliţiştii de la Investigarea Fraudelor continuă cercetările pentru a verifica dacă mai sunt şi alte persoane implicate şi prejudicii aduse statului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!