Melomanii orădeni sunt aşteptaţi joi seară la Filarmonică, la un concert care se anunţă deosebit de spumos, amplu, virtuos şi plin de consistenţă. Programul, care va debuta la ora 19:00, este axat pe trei compoziţii aparţinând generaţiei romantice de compozitori: „O noapte pe muntele pleşuv” de Modest Petrovici Musorgski, „Concert pentru pian și orchestră în Mi major, op. 59” de Moritz Moskovski şi Simfonia a IX-a „Din lumea nouă” în mi minor, op. 95 de Antonin Dvořak.
„În anul 1988 am debutat cu Simfonia a IX-a «Din lumea nouă». Este un fenomen interesant să te întorci în timp. Esenţial nu mi-am modificat concepţia despre muzică, dar câştigând experienţă reuşesc să modelez mai bine orchestra. Diferenţa este că atunci exista o oarecare tensiune, pe când acum sunt relaxat. Lucrarea este una celebră care şi-a dovedit valoarea, dar vom alimenta energetic tot discurcul muzical astfel încât ne putem aştepta la un concert-eveniment”, a anunţat maestrul Romeo Rîmbu, conducătorul concertului de joi seară.
Final spectaculos
Piesa de rezistenţă a serii este „Concertul pentru pian şi orchestră în Mi major, op. 59” a evreului de origine poloneză Moritz Moskovski, fiind dedicată de solista invitată – pianista Teodora Tonea Owen, memoriei victimelor Holocaustului, dar şi supravieţuitorilor tragicului moment.
„Am ales această piesă întrucât pe 27 ianuarie este Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, iar Oradea a avut o populaţie considerabilă de evrei înaintea războiului. Am ales un compozitor evreu pentru a onora câteva persoane, supravieţuitoare a Holocaustului, care sper să ajungă la concert. Este un concert închinat memoriei victimelor Holocaustului. Pe de altă parte, m-am îndrăgostit de piesă. Îmi plac contrastele din ea. Fiecare mişcare are un caracter diferit, este o piesă meditativă, care cuprinde spaţii largi, are o muzicalitate amplă contrastând cu partea a doua care este foarte colorată şi a cărei originalitate este discutabilă, dar are o energie cu totul şi cu totul deosebită. Chiar dacă experienţa a dovedit că publicul e oarecum reticent faţă de o lucrare nouă, am convingerea că pe aceasta o va primi cu căldură, pentru că mesajul este sincer şi încărcat de culoare”, a spus solista Teodora Tonea Owen, o orădeancă stabilită în Statele Unite ale Americii.
Potrivit ei, lucrarea are patru părţi. Teodora este convinsă că, după partea a III-a, publicul va răsplăti prestaţia celor de pe scenă cu aplauze şi anunţă că finalul va fi unul spectaculos.
Citiți principiile noastre de moderare aici!