„Asociaţia Administratorilor de Păduri (AAP) – Rol important în păstrarea şi regenerarea pădurilor în România” a fost tema din acest an a adunării generale a asociaţiei profesionale a personalului silvic care administrează păduri.
Pe lista invitaţilor s-au aflat Dan Popescu, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, directorul general Direcţia Păduri, Ilie Mihalache, Dănuţ Iacob, director Direcţia Strategii, Politici şi Proiecte pentru Păduri şi Vânătoare, Dan Achim, director Direcţia de management al Resurselor Forestiere şi Cinegetice, Ioan Seceleanu, membru al Academiei de Ştiinţe Agricole, subprefectul Iuliu Delorean, directorul Direcţiei Silvice Oradea, Cristian Florescu, invitaţi din partea entităţilor reprezentative pentru sectorul forestier: Universitatea Transilvania Braşov, Facultatea de Silvicultură şi Exploatări Forestiere Braşov, Universitatea Vasile Goldiş Arad, Facultatea de Ştiinţele Naturii, Ingierie şi Informatică Arad, ASFOR, Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, federaţiei Proprietarilor de Păduri şi Păuni din România -Nostra Silva, Societăţii Progresul Silvic, ASPUR, Raluca David, directorul Direcţiei Juridice din cadrul Ministerului Apelor, Mediului şi Pădurilor.
Prezent la eveniment, subprefectul Iuliu Delorean a apreciat că în domeniul pădurilor au avut loc „schimbări foarte multe în bine din punct de vedere legislativ” şi că se observă „o oarecare protecţie a pădurilor”. „Sper că domnul secretar de stat Dan Popescu va pleca încărcat pozitiv de la întâlnirea cu dumneavoastră. Vă doresc şedere plăcută aici în una dintre perlele Bihorului”.
„Am venit cu mare bucurie printre voi, cu un gând de continuitate- şi sunt bucuros să-i văd în echipa de conducere pe domnii Achim şi Mihalache-aceasta înseamnă că ce a fost bun s-a păstrat, şi cu un gând de construcţie”, a spus secretarul de stat din Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor prezent la Hotelul Prezident, gazda manifestării.
Vestea bună adusă de demnitar celor prezenţi a fost că Asociaţia Administratorilor de Păduri, înregistrată iniţial pe persoană fizică, apoi pe persoană juridică va deveni de utilitate publică. În acest scop mai sunt necesare doar semnăturile de la Ministerul Justiţiei, de la Ministerul Finanţelor şi cea a premierului. „Banii de la Fondul de Mediu, acel contestat 2% luat de la păduri, ca şi când pădurea ar fi mare poluator, trebuie să se întoarcă 2% tot la păduri. Vom face un ghid de împăduriri, se vor face situaţii de identificare a terenurilor degradate, vom trece la delimitarea fondurilor de vânătoare. În ceea ce priveşte Strategia Forestieră Naţională sperăm să ajungem la o concluzie dacă vom avea norme tehnice de aplicare sau un ghid de bună practică”.
Nu angajaţi incompetenţi!
Prezent ca invitat la eveniment, universitarul Ovidiu Ionescu de la Facultatea de Silvicultură din Braşov a insistat asupra faptului că această organizaţie profesională trebuie să aibă un cuvânt mult mai greu de spus, cu rezonanţă în elaborarea sistemului de lei din domeniu. „Conjunctura este extraordinară, domnul secretar de stat Dan Popescu pot să spun că vă reprezintă al naibii de bine. Ca sector însă avem o imagine a naibii de proastă. Şi asta vă spun ca universitar, având un tablou a ceea ce înseamnă concurenţă la Silvicultură. Imaginea e proastă fiindcă unii au folosit pădurea ca şi capital electoral, iar alţii vor să o folosească. Au fost voci care au spus că silvicultorii sunt cei mai mari hoţi, că s-au furat 80 milioane de metri cubi de lemn care valorează 5 miliarde, adică lemnul furat e mai scump de trei ori decât cel luat în mod legal, conform calculului unui geniu… Ceea ce pot să vă rog, din perspectiva universitariului e să nu angajaţi, pe cât se poate incompetenţi- ştiu că nu aţi dori, dar sunteţi obligaţi, nu angajaţi incompetenţi, că nu o să le faceţi dumneavoastră munca. Din câte facultăţi sunt, tot sunt 1-2 absolvenţi bine pregătiţi…. Exportul de mobilă al României este de 3,5 miliarde euro, importul este de 1,7 miliarde. Deci, noi, aducem un plus extraordinar”, a spus Ovidiu Ionescu. Reprezentantul ASFOR Cătălin Tobescu a vorbit despre necesitatea de a elabora „un modus vivendi de intercomunicare şi reactivitate ”. Acesta a îndemnat membrii AAP „să dobândim mai multă autoritate profesională, aici sunt prezente elitele din punct de vedere profesional. Dumneavoastră reprezentaţi cu brio silvicultura regională. Noi am fost uniţi mai mult de presiuni, de abuzuri. Cred că am ajuns la maturitate, că a venit vremea să construim. Este important să fim uniţi pe o agendă”. Noul Cod Silvic şi constituirea Consiliului Naţional al Silvicultorilor ca o voce proactivă sunt aşteptările specialiştilor din silvicultură. Șansa acestui domeniu ar fi atragerea de investiţii în acest sector, dar şi o legislaţie mai flexibilă. S-a vorbit apoi despre programul pe fonduri elveţiene derulat de Federaţia Propietarilor de Păduri cu Organizaţia Zonelor Montane din Elveţia din care fac parte 22 din 24 de cantoane, dar şi oameni cu aplecare spre acest domeniu, specialişti din partidele din Elveţia.
Scopul acestui proiect este acela de a „transfera către România un model de consultare care funcţionează”. Directorul Dorel Fechete a vorbit despre o parte foarte importantă a activităţii AAP şi anume împăduririle derulate în Luna pădurii. Domnia sa a atras atenţia că acestea vor continua şi a spus că Ocoalele silvice din cadrul AAP au plantat în această perioadă peste 1,5 miliarde de puieţi, capitol la care s-au remarcat Ocolul Ciuc- 700.000 puieţi plantaţi, respectiv cel de la Gheorghieni cu 400.000 de puieţi plantaţi. Întâlnirea a fost susţinută de Ocolul Silvic Codrii Beiuşului, Ocolul Silvic Sfânta Maria şi Holzindustrie Schweighofer. În partea a doua a întâlnirii, secretarul de stat Dan Petrescu a prezentat priorităţile legislative ale conducerii autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură. Azi, participanţii la eveniment vor face o vizită de lucru în Ungaria.
Ce îşi propune AAP:
– Crearea unui cadru juridic şi instituţional modern pentru administrarea şi gospodărirea pădurilor.
– Promovarea intereselor administratorilor de păduri.
– Participarea la manifestările legate de domeniul de activitate pe plan intern şi internaţional şi organizarea de asemenea evenimente.
– Asigurarea reprezentării interne şi internaţionale a administratorilor de păduri.
– Sprijinirea şi/sau crearea de parteneriate cu organizaţii şi instituţii implicate în domeniul silvic.
– Programe de instruire şi formare şi activităţi de informare
– Editarea de materiale informative privitoare la domeniul de activitate, articole în mass-media legate de administrarea, gospodărirea durabilă protejarea şi conservarea pădurii
– Strângerea de fonduri.
– Desfăşurarea de cursuri şi programe de educaţie ecologică şi de instruire a factorilor implicaţi în gospodărirea pădurilor şi activităţi economice directe.
– Înfiinţarea Colegiului Corpului Silvic.
Citiți principiile noastre de moderare aici!