Două centre de intervenţie rapidă dar şi achiziţionarea de numeroase echipamente şi utilaje pentru intervenţii sunt câteva dintre rezultatele proiectului Watman- Sistem informaţional pentru Managementul Integrat al Apelor – etapa I.
Prin proiectul, implementat de Administaţia Naţională Apele Române, se pun bazele aplicării strategiei naţionale pentru managementul resurselor de apă, inclusiv a situaţiilor generate de fenomene hirologice extreme (secetă şi ape mari, poluări sau accidente la sistemul de gospodărire a apelor) în caz de dezastre.
Lucrările de infrastructură propuse, echipamentele şi dotările vor fi instalate în puncte distincte pe întreg teritoriul ţării, în toate cele 11 bazine hidrografice. Proiectul are o valoare de 63 milioane de euro, din care 85% sunt fonduri europene, iar restul de 15% este cofinanţare de la bugetul de stat. Durata de implementare fiind de 12 luni.
„Obiectivul general al proiectului Watman este de a contribui la managementul sustenabil al resurselor de apă în majoritatea zonelor, prin implementarea măsurilor structurale şi nestructurale şi de a ajuta la realizarea obiectivelor POS Mediu, în vederea reducerii incidenţei dezastrelor naturale ce afectează populaţia ţării”, a precizat Cătălina Drăgaru, reprezentanta Administraţiei Naţionale Apele Române, prezentă la lansarea proiectului care a avut loc miercuri.
Implementarea proiectului va avea un impact pozitiv considerabil asupra populației prin faptul că aproximativ 1,5 milioane de locuitori din zonele vulnerabile vor beneficia de informații, în timp real, privind evoluția și gestionarea fenomenelor hidrologice extreme, iar riscul de producere a acestora va fi diminuat cu 7%.
Dotări
Astfel, prin intermediul acestui proiect Administraţia Bazinală de Apă Crişuri va avea două centre de intervenţie rapidă, unul cu sediul în Oradea şi unul la Marghita. De asemenea, în cadrul proiectului Watman, ABA Crişuri a achiziţionat mai multe utilaje şi echipamente pentru intervenţii printre care sistem de iluminat, echipament de protecţie personal, motocositoare, palplanţe metalice- care vor fi utilizate pentru instalarea rapidă a unor diguri de împrejmuirea localităţilor sau pentru consolidarea unor sectoare ale lucrărilor hidrotehnice ce au fost afectate de viituri. S-a achiziţionat de asemenea o maşină de umplut saci cu nisip, instalaţie de mare capacitate pentru alimentarea automată cu nisip a sacilor.
Sistem ultrasonic cu GPS încorporate pentru măsurarea vitezei/ debitului şi a secţiunii transversale a râurilor, PC achiziţie date – software şi hardware pentru controlul şi coordonarea exploatării construcţiilor hidrotehnice, staţii de monitorizare, traductor temperatură mediu ambiant dar şi un laborator mobil sunt alte achiziţii făcute în cadrul proiectului.
„Sunt lucruri care la o simplă enumerare par doar nişte echipamente dar acestea sunt mai mult decât necesare. Este o investiţie care îşi găseşte utilitatea în viaţa reală. Să dea însă Dumnezeu să nu fim nevoiţi să fe folosim niciodată”, a precizat prefectul Claudiu Pop, prezent la lansarea proiectului.
Aceeaşi dorinţă şi-a manifestat-o şi directorul ABA Crişuri Dorel Dume: „Ne dorim să fim nevoiţi să folosim aceste echipamente doar în simulări”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!