Peste 45.000 de fermieri bihoreni sunt aşteptaţi în această periodă să treacă pargul Centrului judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură pentru a depune cereri unice de plată. Recomandarea reprezentanţilor APIA Bihor este ca fermierii să meargă mai întâi la primăriile pe raza cărora este situat terenul pentru care vor solicita sprijin pentru a-şi rezolva problemele privind identificarea parcelelor şi pentru eliberarea adeverinţelor şi a copiilor după registrul agricol.
Cereri unice
În perioada 15.04 – 15.06.2015, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Centrul Judeţean Bihor preia cererile unice de plată. Fermierii care au depus cereri de plată în sectorul vegetal şi zootehnic în anul 2014 vor primi invitaţii prin care vor fi informaţi cu privire la documentele ce trebuie prezentate şi data în care sunt programaţi pentru a depune cererea unică de plată. Fermierii care nu au mai depus cereri de plată în anii trecuţi trebuie mai întâi să se înregistreze la APIA în Registrul Unic de Identificare şi apoi pot depune cerere unică de plată prin intermediul aplicaţiei IPA online.
Toate documentele care trebuie prezentate la APIA, conform cerinţelor fiecărei scheme de plată pe care doresc să o acceseze, vor fi aduse în original şi copie.
„Începând cu sâmbătă 18.04.2015 până în data de 15.07.2015, toate sâmbetele vor fi zile normale de lucru pentru funcţionarii APIA care preiau cereri unice de plată, fapt pentru care atragem atenţia fermierilor programaţi şi în zilele de sâmbătă că trebuie să se prezinte la centrele locale/centrul judeţean conform programării. Facem un apel către reprezentanţii primăriilor să acorde tot sprijinul fermierilor pentru a-şi putea identifica şi amplasa corect parcelele deoarece nu se vor acorda plăţi pentru parcelele amplasate eronat”, a precizat Florian Pavel, directorul APIA Bihor.
România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, beneficiază de fonduri europene, prin aplicarea schemelor de plăţi, ca mecanisme de susţinere a producătorilor agricoli, respectiv: schemele de plăţi directe şi ajutoarele naţionale tranzitorii, care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020, astfel: schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS); plata redistributivă; plata pentru practici agricole benefice pentru climă, şi mediu; plata pentru tinerii fermieri; schema de sprijin cuplat; schema simplificată pentru micii fermieri; ajutoarele naţionale tranzitorii (ANT) se acordă în domeniul vegetal şi zootehnic. Măsurile compensatorii de dezvoltare rurală aplicabile pe terenuri agricole: angajamente care încep în anul 2015: Măsura 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice; Măsura 10 – Agro-mediu şi climă; Măsura 11 – Agricultura ecologică; Măsura 214- Plăţi de agro-mediu – pentru angajamentele aflate în desfăşurare din anii anteriori.
Pentru a beneficia de sprijinul aferent schemelor/măsurilor de plată fermierii trebuie să depună anual la APIA cererea unică de plată şi să îndeplinească condiţiile de eligibilitate conform legislaţiei comunitare şi naţionale. Fermierii vor depune o singură cerere, chiar dacă deţin suprafeţe de teren sau exploataţii de animale în diferite localităţi sau judeţe.
Cererile unice de plată pentru fermierii care solicită o suprafaţă de peste 50 hectare teren agricol sunt depuse la APIA Centrul judeţean Bihor şi fermierii care solicită o suprafaţă de până la 50 hectare teren agricol la centrele locale unde sunt arondaţi, indiferent de numărul de animale pe care le deţin.
În campania 2015, completarea declaraţiei de suprafaţă se realizează electronic, folosind aplicaţia IPA-Online la adresa: http://lpis.apia.org.ro/. Finalizarea cererii unice de plată pe suprafaţă în IPA Online trebuie să se facă în prezenţa funcţionarului APIA responsabil cu primirea cererii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!