UPDATE |
Cele 10 halate albe de la Expertiză au făcut 1 milion de euro din corupţie.
Joi, în timp ce toţi cei zece angajaţi ai Comisiei de Expertiză Medicală de la Casa de Pensii erau duşi la instanţă cu propunere de arestare preventivă, s-a făcut un prim bilanţ al faptelor de corupţie comise de aceştia.
Astfel, în urma percheziţiilor de miercuri, poliţiştii bihoreni de investigare a criminalităţii economice sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au descoperit şi confiscat 1 milion de euro în legătură cu care există bănuiala că provin din fapte de corupţie.
UPDATE | 10 persoane au fost reținute în urma perchezițiilor de miercuri. Tot personalul Serviciului de Expertiză Medicală al Casei de Pensii Bihor a fost reținut pentru 24 de ore și sunt propuși spre arestare.
UPDATE: Medicii întocmeau dosare de pensionare pe caz de boală doar pe bază de mită. Drept urmare, vor fi luate la verificat toate cele aproape 38.000 de dosare de pensionare câte figurau în evidenţele Comisiei la finele lunii mai. Oamenii erau puşi să dea între 100 – 400 de euro pentru întocmire de dosar sau la revizuirea anuală a dosarului.
UPDATE: Polițiștii i-au surprins cu banii în poșete
UPDATE: Bani de bani la doctori
Mita luată de doctori şi asistenţi se numără cu multe zerouri. Sumele exorbitante găsite ba în poşetă de medic, asistentă, dar şi proprietăţile unor cadre medicale: 120.000 lei, 200.000 lei, miliarde în acţiuni, depozite, dar şi câte 20 de apartamente pe o persoană, patru case etc. Procurorii Tribunalului Bihor au şi transmis capetele de acuzare pentru luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu, spălare de bani, fals intelectual.
O acţiune inedită şi poate cea mai de amploare a poliţiştilor bihoreni din ultimii ani a început miercuri dimineaţă. Poliţiştii bihoreni de investigare a criminalităţii economice, conduşi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au organizat de la ora 10:30, nu mai puţin de 36 de percheziţii la sediile unor instituţii publice, ale unor firme din Oradea şi la locuinţele a 16 persoane bănuite de fapte de corupţie: de dare şi luare de mită.
Percheziţiile s-au realizat de către 120 de poliţişti de la Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, Serviciul pentru Acţiuni Speciale, Serviciul de Ordine Publică, Serviciul Criminalistic, Serviciul de Investigaţii Criminale, Biroul de Control Intern, de la Poliţia Municipiului Oradea din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor şi de la B.C.C.O. Oradea. Ajutor tehnic a oferit D.G.A. – structura centrală, al Direcţiei Anticorupţie pentru Bucureşti, dar şi Serviciul Român de Informaţii.
Se vorbeşte că ar fi implicată Casa de Pensii, funcţionari publici şi firme interesate şi vor fi audiate peste 50 de persoane.
Pentru dosare
Este posibil ca acţiunea de mare anvergură să fie legată de dosare de pensionare, „concepute” cu mită probabil către unii funcţionari publici, medici şi asistenţi.
În fapt sunt vizate toate cadrele medicale de la Serviciul de Expertiză a Capacităţii Muncii: doi doctori, trei doctoriţe, 4 asistente şi un asistent. Se vehiculează sume mari de bani date/luate ca mită şi se pare că pe fir vor fi solicitaţi şi procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea. De fapt, încă din faza interceptărilor se putea deduce că acest caz extrem de amplu, cu sume ce trec de 10.000 de euro sunt de competenţa DNA.
Chestionat în legătură cu o posibilă preluare a cauzei de către instituţia pe care o coordonează, şeful Serviciului Teritorial Oradea al DNA, procurorul Ciprian Man, a declarat că legal, din momentul în care s-a constatat că dosarul nu e de competenţa Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, acesta trebuia să fi fost declinat DNA.
Tupeu de tupeu
Faptele de corupţie se petreceau chiar sub nasul DGA Oradea, care e situată foarte aproape de serviciul de expertiza muncii. Una peste alta, cadrele medicale căutate de corupţie sunt de multă vreme în atenţia poliţiştilor, dar de o lună de zile, s-a lucrat intens „ca la carte”, iar dovezile, cu înregistrări etc, sunt, se pare, foarte clare şi vizibile (s-ar fi conceput astfel, pe bază de dare/luare de mită circa 700 de dosare numai într-o jumătate – o lună de zile!)
În caz e cercetat se pare şi primarul din Avram Iancu, pentru traficul de influenţă pe care îl făcea pentru întocmirea de dosare de pensionare pe caz de boală ţiganilor din ograda lui.
Procurorii Tribunalului Bihor au şi transmis capetele de acuzare pentru luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu, spălare de bani, fals intelectual.
Citiți principiile noastre de moderare aici!