„Antreprenor pentru viitor” este titlul proiectului manageriat de profesorul Aurel Căuș și care își propune să susțină financiar elevii și studenții bihoreni. Prin proiect vor fi sprijiniți 100 de elevi (cu accent pe cei din mediul rural) și 450 de studenți (din care 330 din grupuri vulnerabile, adică tineri de etnie romă, cu dizabilităţi, cu domiciliul la ţară sau «netradiţionali» (cei care nu au început studiile universitare în anul absolvirii liceului).
Ei vor desluși tainele antreprenoriatului, vor beneficia de consiliere profesională personalizată și vor fi încurajați să participe și să finalizeze programele de studii ale Universității din Oradea. Proiectul le va asigura studenților o testare aptitudinală utilizând softul Cognitrom, consiliere profesională şi orientare în carieră personalizată cu un expert consilier psiholog, respectiv asistenţă educaţională şi sprijin financiar printr-o bursă, numită student antreprenor, în valoare de 300 lei/lună, pe parcursul ultimelor trei semestre de studiu.
În plus, vor fi selectate 84 cadre didactice din învăţământul superior, angajaţi ai Universităţii din Oradea, care beneficiază de programe de formare şi vor fi implicaţi în dezvoltarea de programe de studii din învăţământul terţiar universitar.
Dascălii vor putea profita de un program postuniversitar de dezvoltare de competenţe didactice, formarea și certificarea ca „Formatori profesioniști”, workshop-uri și consiliere pentru dezvoltarea de noi oferte educaționale pe tematica Antreprenoriat, Coaching pentru carieră sau Abilităţi de viaţă.
Totodată, 100 de elevi bihoreni vor participa la vizite de studiu la Universitatea din Oradea, vor beneficia de sesiuni de informare și conștientizare cu privire la oferta educațională a instituției de învățământ superior orădene și vor afla beneficiile pe care le oferă fiecare domeniu de licență. Elevii vor afla și care sunt șansele pe care le au pe piața muncii, din fiecare domeniu de licență al UO.
„Ne dorim să-i pregătim pentru ceea ce va urma după ce vor absolvi studiile și să-i ajutăm să-și facă o imagine cât mai fidelă despre domeniul pe care-l vor alege”, a spus Aurel Căuș. Prin proiect se urmărește și creşterea numărului de studenţi ai Universităţii din Oradea.
Acest lucru se va realiza prin stimularea participării studenţilor la programe de studii de licenţă, în special a celor din categorii vulnerabile, și prin creşterea atractivităţii ofertelor educaţionale, în special în ceea ce priveşte antreprenoriatul, corelat cu îmbunătăţirea competenţelor cadrelor didactice.
Astfel, vor fi validate, autorizate și implementate trei noi cursuri – Antreprenoriat, Coaching pentru carieră şi Abilităţi de viaţă, complementare programelor de studii universitare din învăţământul tehnic şi non-economic şi corelate cu nevoile pieţei muncii din sectoare-le economice competitive şi domeniile de specializare inteligentă ale Regiunii Nord-Vest. P
roiectul are o valoare eligibilă de 7.282.442,22 lei și un termen de implementare de doi ani, fiind cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.
Citiți principiile noastre de moderare aici!