Amendamentul depus de către deputatul bihorean Adrian Merka, pentru creşterea procentului de la 2% la 3% a fost adoptat luni de plenul Camerei Deputaţilor, cameră decizională. “În condiţiile în care toate studiile arată faptul că tinerii din ziua de azi nu au deloc condiţie fizică, consider că atât noi, factorii politici, cât şi părinţii şi şcolile trebuie să ne implicăm mai mult în activitatea fizică a copiilor, acest lucru fiind necesar pentru o dezvoltare sănătoasă a generaţiilor care vin”, îşi justifică Merka iniţiativa. Absolvent de Educaţie Fizică şi Sport, deputatul are în Parlament o altă iniţiativă menită să contribuie la sănătatea elevilor, prin mişcare: creşterea numărului de ore de sport în şcoli.
Taxa pe veniturile din jocurile de noroc ce va fi direcţionată către sportul şcolar şi juvenil creşte de la 2% la 3%, prin iniţiativa deputatului bihorean Adrian Merka. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat amendamentul, astfel încât taxa respectivă va merge către Ministerul Tineretului şi Sportului, urmând să fie folosită pentru finanţarea cluburilor sportive şcolare şi a centrelor de copii şi juniori. Iniţiatorul îşi motivează demersul prin nevoia de mai mult sport în rândul copiilor şi elevilor. Merka susţine că în condiţiile unei finanţări tot mai mici a sportului juvenil din partea autrităţilor locale şi centrale, este nevoie de asemenea pârghii legislative, întrucât, arată deputatul, pe lângă faptul că este un izvor de sănătate, “activitatea sportivă generează un impact social major”. “Consider că acesta este un pas important în proiectul amplu pe care îl avem de dus la bun sfârşit, care vizează printre altele o Lege a sportului actualizată şi adaptată cerinţelor Uniunii Europene, un cadru legislativ îmbunătăţit, care să deschidă calea spre o revitalizare a sportului românesc”, îşi doreşte parlamentarul care a absolvit Educaţie Fizică şi Sport.
Reprezentantul UDSCR în Parlament le mulţumeşte tuturor parlamentarilor “care au înţeles că educaţia fizică şi sportul constituie în România un domeniu de activitate care trebuie stimulat, în momentul de faţă acesta fiind marginal, perceput ca atare de marea majoritate a tinerilor care practică sporadic şi în număr foarte redus sportul”.
Sport şi în şcoli
Merka speră că şi cealaltă propunere a sa, privind creşterea numărului de educaţie fizică în şcoli, de la 2 la 3 ore pe săptămână, să primească votul deputaţilor. Chiar dacă propunerea sa a fost respinsă în comisia de specialitate.
Din acest an, taxa de 3% destinată sportului juvenil va fi aplicată inclusiv jocurilor de noroc online, unde au fost încadrate şi pariurile sportive. Astfel, societăţile ce practică asemenea activităţi vor trebui să se înregistreze în România, pentru ca website-urile ce oferă pariuri sportive să poată fi accesate de către jucătorii din ţara noastră!
Citiți principiile noastre de moderare aici!