Creşterea numărului firmelor falimentare, dar şi a numărului de şomeri. Acestea vor fi principalele efecte a introducerii impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, potrivit reprezentanţilor firmelor. Aceştia declară că Ministerul Finanţelor nu i-a consultat înainte de a lua o astfel de măsură şi nu a făcut un studiu economico-social.
La o primă estimare, pornind de la cele 620.000 de firme mici şi mijlocii existente, 43.000 ar intra în faliment, conform analizelor făcute de manageri.
„100.000 de locuri de muncă s-ar pierde. Plus firmele care nu mai plătesc impozit pe clădiri, pe salarii, pe maşini, nu mai plătesc TVA”, a declarat Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
Guvernul a modificat Codul Fiscal, astfel încât de la 1 februarie întreprinderile mici şi mijlocii cu o cifră de afaceri de până la 65.000 de euro vor plăti obligatoriu un impozit de 3% pe venit. Până la această dată puteau opta şi pentru impozitul pe profit.
Ministerul Finanţelor estimează că va aduce astfel la buget venituri de peste 450 de milioane de lei.
În Bihor
Măsura va afecta 17.325 de firme bihorene cu cifră de afaceri sub 65.000 de euro. Acestea vor trebui să plătească un impozit de 3% pe cifra de afaceri. Reprezentanţii asociaţiilor patronale, precum şi specialiştii din domeniu nu sunt încântaţi de această reglementare.
„Cel mai mult vor avea de suferit firmele nou înfiinţate pentru că vor plăti din start impozit pe venit şi nu vor putea opta pentru impozit pe profit. Cred că au fost cernute firmele care aveau tendinţă spre faliment şi impactul nu va mai fi aşa de mare”, este de părere Radu Silaghi, directorul executiv al Asociaţiei Firmelor Bihorene (AFB). Acesta spune că va fi interesant pentru firmele care vor trece peste limita de 65.000 de euro şi acelea care vor coborâ sub această limită.
Constantin Badea, directorul general al Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Bihor este nemulţumit de faptul că această hotărâre a fost luată, ca de obicei, fără consultarea mediului de afaceri. „Se va întâmpla ceea ce s-a întâmplat când a fost introdus impozitul forfetar, când multe firme au dispărut. Va creşte şomajul”, crede directorul CCI Bihor.
Mina Giurea – directorul economic al CCI Bihor zice că multe firme se vor transforma din SRL în PFA sau II, căutând să plătească un impozit cât mai mic. „Mediul de afaceri nu este încântat de acest impozit care opreşte dezvoltarea firmelor. Multe dintre firmele mici vor fi nevoite să-şi suspende activitatea sau să se radieze”, opinează Mina Giurea.
Impozitarea pierderilor
„Evident, ca orice reglementare în materie fiscală, măsura impozitării cu 3% a veniturilor entităţilor cu o cifră de afaceri anuală inferioară plafonului de 65.000 euro, începând cu 1 februarie 2013, trebuie analizată atât sub aspectul impactului asupra operatorilor economici vizaţi, cât şi sub acela al obiectivelor urmărite de legiuitor”, este de părere Valerian Susa, preşedintele CECCAR Bihor.
Fără intenţia de a prezenta un tablou sinoptic al plusurilor şi minusurilor legate de posibilele consecinţe la nivelul individual al microîntreprinderii şi de mutaţiile comportamentale pe care o astfel de normă o poate determina subiecţilor impunerii, preşedintele CECCAR Bihor s-a limitat la remarca legată de „pragul” de 18,75 % al marjei de profit, ca limită de la care impozitarea cu 3% a veniturilor, este mai avantajoasă. „O astfel de marjă de profit se atinge de regulă, în sfera prestărilor de servicii ce nu presupun investiţii, ori costuri de exploatare semnificative, în raport cu veniturile. Prin «dispariţia» noţiunii fiscale de cost, în cazul micilor manufacturi obligate a plăti un impozit de 3% pe cifra de afaceri, se poate ajunge în fapt, la impozitarea unei pierderi şi mărirea termenelor de recuperare a investiţiilor”, subliniază Valerian Susa.
Acesta este nemulţumit, de asemenea, de inexistenţa unui studiu de impact înaintea implementării acestei măsuri. „Consider că eliminarea posibilităţii pe care o aveau microîntreprinderile de a opta între un impozit pe profit de 16%, şi un impozit pe venituri de 3%, şi generalizarea obligativităţii acestuia din urmă, este o greşeală, născută, probabil, dintr-o viziune simplificatoare, sub aspectul controlului şi evidenţei, la nivelul organelor fiscale”, conchide preşedintele CECCAR Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!