Peste 1.000 de femei de etnie rromă consiliate, 550 de femei de acceaşi etnie incluse în programele de formare vocaţională (168 au finalizat deja cursurile), cinci cooperative în curs de înfiinţare, unde îşi vor găsi un loc de muncă circa 100 de femei de etnie rromă.
Acestea sunt câteva dintre datele prezentate de Asociația Pakiv România în cadrul Conferinţei regionale de diseminare a rezultatelor proiectului: „Fem.RRom. – Îmbunătăţirea accesului femeilor de etnie romă pe piaţa muncii şi sprijinirea economiei sociale. Proiectul, în valoare de aproape cinci milioane de euro este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013. Evenimentul a avut loc în data de 29 octombrie 2012, la Hotel Continental Forum din Oradea. „Conferinţa are ca scop prezentarea rezultatelor obținute până în acest moment prin implementarea acestui proiect, cum ar fi promovarea economiei sociale și a instrumentelor inovatoare de incluziune a persoanelor din grupurilor dezavantajate”, a declarat Lucian Docea, expert implementare la Asociaţia Pakiv.
La eveniment a participat Ştefania Andreescu, manager public Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale – managerul proiectului, Marius Chipurici Asociaţia Europroiect Bihor – partener în cadrul proiectului, Ilie Linţu – consilier AJOFM Bihor, reprezentanţi ai altor asociaţii şi fundaţii, precum şi ai mediului de afaceri.
Date proiect
Proiectul, în valoare de 18.500.000 lei, a debutat în 2010 și se desfășoară în trei regiuni de dezvoltare: Nord-vest, Sud-vest și Centru. În aceste regiuni au fost înființate trei ateliere de ocupare ”One-stop” (Oradea, Târgu Jiu și Alba Iulia) unde beneficiarele pot primi toate serviciile personalizate și într-un singur loc. Tot în cadrul proiectului, 100 de persoane vor fi orientate profesional, 200 de femei rome vor fi plasate pe piața muncii, iar 100 de mediatori sanitari și școlari și persoane care lucrează în instituții publice – primării, prefecturi – în relația cu persoanele de etnie romă vor participa la un program de specializare în domeniul incluziunii sociale. „Este primul proiect care a atacat problema femeilor de etnie rromă”, a precizat Lucian Docea. „Prin acest proiect vrem să aducem femeile rrome, apte de muncă, ca persoane active. Vrem să le dăm autonomia de a-şi câştiga independenţa”, a afirmat Ştefania Andreescu.
Cele cinci cooperative înfiinţate au ca obiect de activitate: curăţenie şi plasarea forţei de muncă – la Oradea, chioşcuri de flori – la Oradea, Târgu Jiu şi Alba Iulia şi spălătorie ecologică fără apă – la Alba Iulia.
Unul dintre lectorii prezenţi la conferinţă, Doina Silaghi, care a avut la cursul de decorator – florar, în Salonta, 28 de femei rrome, ne-a declarat că a constatat mult interes din partea participantelor la curs. „Este o şansă în plus. Deşi mai am o calificare am participat şi la acest curs”, a precizat şi Varga Evelin Carmen, una dintre cursantele din Salonta.
Citiți principiile noastre de moderare aici!