Mii de orădeni au participat, duminică, la manifestările de Ziua Naţională a României. După unii 15.000 de oameni, după organizatori 20.000 de persoane… oricum, interesul arătat de cetăţeni este o premieră din 1990 încoace, de când se serbează Ziua Naţională pe 1 Decembrie.
În Piaţa Unirii
Debutul evenimentelor, la amiază, conform programului anunţat, a găsit Centrul ticsit. De-a lungul şoselei din Piaţa Unirii, peste Podul Ferdinand şi spre Piaţa Ferdinand, lumea îşi ocupase deja locuri „în faţă”, pentru promisa defilare a dispozitivelor de luptă şi intervenţie din Bihor.
O mică dezamăgire s-a instalat când publicul a constatat că va avea de asistat la derularea programului oficial „tradiţional”: slujba de la statuia voievodului Mihai Viteazul, discursurile oficialităţilor şi lungul convoi al depunerilor de coroane. Orădenii care au „prins loc” în Piaţa Unirii, au putut asculta serviciul religios sau au putut să-şi privească aleşii, demnitarii şi înalţii prelaţi aliniaţi la stânga statuii. Pe cei din zona podului, de unde nu se înţelegea mare lucru din derularea festivă din Piaţa Unirii, mai mult promisiunea paradei i-a ţinut pe loc pentru încă o oră, dar şi plăcerea celor mici de-a agita sutele de steguleţe tricolore.
România dodoloaţă
„Avem datoria de a consolida ce au început înaintaşii noştri”, a spus prefectul Claudiu Pop de la microfon, dând citire mesajului primit de la primul ministru, Victor Viorel Ponta. Acesta s-a mai referit şi la faptul că, în 2019, la un an după implinirea a 100 de ani a Unirii, România va avea preşidenţia Uniunii Europene. „Azi suntem pe drumul corect”, este mesajul premierului care a mai pomenit şi de strângerea relaţiilor cu „prietenii istorici”. În prim planul „scenei” de 1 Decembrie s-au aliniat, ca de obicei, politicieni de toate culorile şi funcţiile adminstrative – liderii de la judeţ – Cornel Popa, Kiss Alexandru şi Ioan Mang, cei de la municipiu – Ilie Bolojan, Mircea Mălan şi Ovidiu Mureşan, deputaţi şi senatori ai Puterii şi Opoziţiei – Florica Cheregi, Gavrilă Ghilea, Sonia Drăghici, Ioan Cupşa sau Szabo Odon. Doi episcopi au asistat la evenimente, cel ortodox, Sofronie Drincec, pomenit în mod repetat în slujba din debut, şi cel greco-catolic Virgil Bercea.
Istoricului Viorel Faur i-a revenit sarcina de-a detalia semnificaţiile zilei de ieri. Acesta s-a declarat impresionat de „prezenţa absolut uluitoare”, pe care a calificat-o ca „un semn al renaşterii patriotismului”. „Trăiască România dodoloaţă!” a spus istoricul în încheiere, neuitând să puncteze şi dezideratul alipirii la România al teritoriilor dintre Prut şi Nistru.
Merituoşi
Un prim moment inedit a fost premierea unor persoane cu rezultate remarcabile în activitatea profesională de prefectul Pop. Acestea le-au înmânat diplome şi steaguri preotului Mircea Ioniţă, din partea MapN, căpitanului Ioan Olimpiu Mureşan de la IJJ, Plt. Marius Duluş, plt. adj. Şef Liviu Gyori, inspector Poliţie Florin Lăzău, comisar de Poliţie Marius Cura, Constantin Ovidiu Robea, IPTF, comisar de Poliţie Kiss Etelka-Tunde, SPAPF, Ivan Teodor de la Poliţia Locală, Viorica Pirte asistentă la Ambulanţă, Echipa Salvamont condusă de Pinter Istvan, şi plutonier Adriana Stoica STS.
Cel mai aşteptat moment al zilei, parada militară şi a forţelor de intervenţie şi salvare a debutat după un scurt recital al Corului Gen. Traian Moşoiu.
UAAAU!
Poate şi pentru adulţi, dar pentru copii sigur a meritat ora de aşteptare până la defilare. Dacă maşinile de talie mică sau medie au fost primite de o manieră mai degrabă reţinută, „artileria grea” a paradei i-a entuziasmat pe cei mici. Publicul a putut vedea „pe viu”, în spaţiul Pieţei Unirii, maşini pe care, în mod normal, le vede la televizor, în ştiri: de la cele de intervenţie ale Jandarmeriei, mobilizate recent prin Moldova, la Pungeşti, împotriva populaţiei nemulţumite de ideea gazelor de şist, până la maşinile de salvare ale Salvamontului sau cele spectaculoase ale Pompierilor. Defilarea maşinilor SMURD şi Salvare a primit aplauze şi urale în vreme ce faţă de maşinile Poliţiei locale, în special cea care căra sistemele de blocare a roţilor sau faţă de mascaţi, reacţia s-a auzit mai degrabă… în barbă. Parada s-a încheiat cu defilarea câtorva şcoli şi grădiniţe din Oradea.
Cu şi fără fasole
Mulţimea s-a mutat, apoi, pe jumătatea de parcare din Piaţa Independenţei, la promisa fasole cu ciolan plătită de Primărie şi gătită de Garnizoana Oradea. Raportat la numărul de entuziaşti ai Zilei Naţionale, cantitatea de mâncare pregătită pare din … alt film. Cu o concurenţă de cel puţin şase persoane pe porţia de fasole cu ciolan, cele 2.500 de porţii s-au epuizat rapid. Cele cu plată s-au terminat în mai puţin de jumătate de oră iar celelalte oferite gratuit în altă jumătate de oră.
Cu burta plină sau fără prânz în Centru, majoritatea orădenilor au părăsit Piaţa Unirii aflaţi încă sub impresia masivei defilări şi a rarei senzaţii de comuniune cu concetăţenii lor…
Citiți principiile noastre de moderare aici!