Preşedintele SOS Zoo Oradea, Gerald Brunell, se declară costernat de imputările pe care RAPAS i le aduce Daianei Ghender. Însă se arată la fel de deschis unei colaborări cu RAPAS, de dragul animalelor.
„Ne-am oferit să ajutăm RAPAS, iar fostul director Cosma a înţeles problema lor. Zoo avea de mult timp prea mulţi lei, urşi şi lupi. Şi Ministerul Mediului le-a cerut să îi doneze. Ne-am asumat costul şi demersurile pentru transport. Au fost o grămadă de acte de la o serie de autorităţi. E clar că nu poţi să duci lei în Africa de Sud fără acte legale. Am avut dificultăţi cu permisele de export fiindcă Zoo nici măcar nu avea declarat punct de lucru. Iar condiţiile erau execrabile. În Anglia s-ar fi închis o astfel de Zoo şi în urmă cu jumătate de secol”, ne-a declarat Gerald Brunell.
Potrivit acestuia, SOS Zoo şi-a cheltuit banii şi timpul cu sterilizarea lupilor, cu toaletarea copitelor la ponei, cai şi măgari, obţinând de la o fundaţie olandeză o trusă de toaletat pentru ecvine şi o maşină de tuns oi. Tot SOS Zoo a plătit toate transporturile lupilor şi urşilor la Zărneşti. Iar RAPAS a contribuit doar cu maşina care a dus donaţii şi sponsorizări pe actele şi demersurile SOS Zoo.
Capital de imagine irosit
„Cu toate acestea, ne oferim însă să ajutăm RAPAS să reconstruiască Zoo într-un mod optim pentru animale. Sunt trist când văd cum se risipesc banii la reconstruirea Zoo Oradea. Nimeni din RAPAS nu a întrebat dacă pot să-i duc în Aglia să vadă cum trăiesc leii acum. Sau să vadă filmul cu primii lor paşi pe iarbă, după o viaţă în care au trăit pe beton. L-aş duce şi pe domnul primar, fiindcă Oradea a avut un capital de imagine extraordinar după ce BBC şi News of the World au transmis detaliat cea mai amplă relocare de lei din ultimii ani. Iar în loc să folosească acest capital de imagine, şi să marşeze pe happy-end, ne acuză că suntem gangsteri, că am furat leii ca să-i ducem în ţara lor, Africa de Sud, sau în Yorkshire Parks. Cu o astfel de mentalitate ne întoarcem cu un secol în urmă. Anglia ar fi şocată să audă că un om care a avut curajul să facă un lucru bun, e pedepsit acum. Acum nu-i mai recunoşti pe leii orădeni duşi în Yorkshire. Au învăţat să umble şi se comportă mai natural. Mi-au curs lacrimile când i-am văzut, căci sunt iubitor de animale. Dany, cu coloana vertebrală afectată de uşa din cuşcă, a ajuns să alerge în iarbă. Însă facturile veterinare au ajuns la 30.000 de lire sterline”, ne-a mai declarat Brunell. Preşedintele SOS Zoo mai apreciază că există o lipsă clară de „know-how” privind Zoo la administraţia RAPAS.
Tigru ars la Protan
„Un animal sălbatic nu are valoare financiară pentru o Grădină Zoo civilizată. Mai mult, el înseamnă o cheltuială continuă. Însă când moare el devine o valoare contabilă. De pildă, tigru siberian care a murit în ianuarie la Oradea a fost ars la Protan. Tigrul a trăit până la o vârstă matusalemică fiindcă a fost tratat cu medicamente scumpe pe care le-am obţinut noi, de la italieni. Dar a fost păcat că a fost ars la Protan. Blana lui era o valoare. Iar trupurile neînsufleţite sunt cumpărate, în Occident, de Universităţi pentru practica studenţilor veterinari. În România văd că e invers. Viu, animalul are valoare de inventar, iar mort e bun de aruncat la gunoi”, a mai spus Brunell.
„Sunt dezolat când văd condiţiile de la Zoo Oradea. Dar pe lângă suferinţele animalelor, cel mai mult m-a cutremurat când am văzut familii care se uitau încântate la animalele chinuite. E absolut dureros să duci un copil care începe să-şi formeze conştiinţa să vadă exact cum nu trebuie ţinute animalele la Zoo”, a completat Denis O Neil de la Hunde Hilfe.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!