Dorinţa noastră este să ne implicăm în ameliorarea acestei probleme sociale cu care ne confruntăm şi de asemenea, să cerem sprijin pentru a fi uniţi împotriva oricărei forme de consum sau trafic de droguri.
Acest mesaj se adresează tuturor membrilor societăţii care pot oferi ajutor în rezolvarea acestei probleme deoarece fenomenul ia amploare şi considerăm că nu mai trebuie tratat cu indiferenţă. Procentul relativ scăzut al elevilor care asociază un risc crescut pentru consumul de SNPP o dată/ de două ori sau ocazional/ rareori, comparativ cu percepţia asupra riscurilor asociate consumului celorlalte droguri analizate în cadrul studiului (canabis/ haşiş, amfetamine şi ecstasy), poate determina un comportament mai permisiv în rândul adolescenţilor în experimentarea acestor tipuri de substanţe.Prezenţa consumului de astfel de substanţe în cercul de prieteni şi/ sau în familie constituie factori de risc pentru debutul consumului propriu de SNPP, cu atât mai mult cu cât s-a observat că acest tip de consum constituie o activitate desfăşurată predominant în grup.
Nocivitatea consumului de droguri
Consumul de droguri afectează în mod direct tânarul, lezând atât demnitatea umană şi starea de sănătate a acestuia cât şi bunăstarea socială. Utilizarea substanţelor nocive contribuie totodata la dezvoltarea unui grad de violenţă ridicat având efecte negative asupra familiei şi societăţii. De asemenea, ne exprimăm solidaritatea faţă de victimele care au căzut în capcana dependenţei de droguri, dorind să ne luam angajamentul că vom face tot ceea ce ne stă în putinţă să remediem această situaţie cu care ne confruntăm.
Ca tineri responsabili dorim să contribuim la eforturile societăţii pentru diminuarea consumului de droguri, iar pentru a facilita implicarea noastră directă în această cauză propunem: Realizarea şi promovarea unei reţele naţionale antidrog a elevilor, Elaborarea unor ghiduri pentru toate instituţiile educaţionale privind realizarea unor proiecte de prevenire a consumului de droguri în rândul elevilor. Crearea unui fond comun pentru finanţarea proiectelor antidrog şi a cercetarilor independente, uşor de obţinut. Promovarea campaniilor de prevenire a consumului de droguri care ar trebui să devină platforma acţiunilor antidrog. Protejarea subgrupurilor la risc prin dezvoltarea de programe de conştientizare, educare şi informare privind efectele consumului de droguri, adaptate varstei şi culturii, începând din primul an de invăţământ. Dezvoltarea unor programe de educaţie nonformală şi de petrecere a timpului liber cu scopul prevenirii consumului de droguri.
Marş antidrog la Oradea
Reprezentanţii Agenţiei Naţionale Antidrog-Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog vă invită, joi, începând cu ora 10:00, la marşul de sensibilizare a opiniei publice în legătură cu riscurile şi consecinţele consumului de droguri, cu sloganul „În faţa drogurilor nu suntem diferiţi” iniţiat şi derulat de către CPECA Bihor cu sprijinul Primăriei Municipiului Oradea, Instituţiei Prefectului- Judeţului Bihor, Consiliului Judeţean Bihor-ATOP, Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Casei Corpului Didactic Bihor, IJJ Bihor şi IPJ Bihor. Marşul se va desfăşura pe traseul: SPCLEP Oradea (Evidenţa Populaţiei)- Strada Republicii Pietonal- Strada Iosif Vulcan.
Participanţii vor fi elevi cu vârste cuprinse între 10 – 18 ani din Judeţul Bihor, mesajul fiind atât de nondiscriminare şi nonetichetare a persoanelor consumatoare de droguri, cât şi de conştientizare a riscurilor pe care le presupune consumul de droguri în rândul adolescenţilor şi tinerilor. „Pe parcursul desfăşurării evenimentului, participanţii vor citi declaraţia antidrog a elevilor din judeţ în scopul sensibilizării autorităţilor locale şi judeţene” precizează inspector principal Ilinca Şandor, reprezentant al CPECA Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!