Mitingul iniţiat de Horea Vuşcan a adunat câteva sute de orădeni nemulţumiţi de primar, în jurul statuii lui Mihai Viteazul. Au simţit nevoia să-şi strige supărarea-n stradă orădenii din Ioşia, necăjiţi că li s-a dublat preţul căldurii după trecerea forţată de la Transgex la CET, cei de pe strada Ecaterina Teodoroiu – care nu vor să li se transforme strada într-un drum expres dar şi orădenii ce sunt împotriva eutanasierii câinilor, în frunte cu Asociaţia SOS Dogs.
„Jos monopolul”. „Nu primim curba de sacrificiu!”. „Nu eutanasierii câinilor fără stăpân!”. „Da!!! Pt. folosirea apei geotermale. Nu!!! Pt. folosirea gazului rusesc”. „Bolojan a dublat preţul gigacaloriei!!!”. Sunt doar câteva dintre pancartele afişate de protestatari, duminică după-amiază. De altfel, lipsa oricăror reprezentanţi ai municipalităţii la miting i-a deranjat pe orădeni. Aceştia s-au întrebat de ce nu vine primarul să discute cu ei.
Horea Vuşcan a fost amfitrionul mitingului în timpul căruia s-au auzit scandări ostile primarului, precum „Jos primarul, jos cu Bolojan!”. Liderul Mişcării Verzilor (MVDA) din Bihor a dat glas nemulţumirilor celor prezenţi, dar a şi oferit microfonul oricui a dorit să ia cuvântul.
„Nu ne băgaţi mâna în buzunar!”
Cei din Ioşia au fost şi cei mai vehemenţi: „După şase ani, dacă ne-a mers bine, uite că acuma se întoarce împotriva noastră. De la 104 lei, vom plăti acum 235 lei gigacaloria. Nu mi se pare corect. Atâta timp cât pentru această apă geotermală nu se pune un kilogram de cărbune, nu se pune nimic pentru această energie termică, nu e corect ca banii noştri să fie puşi într-un cont de către primărie, ca să schimbe ţevile”, a spus Leontin Mateaş, preşedintele unei asociaţii de proprietari din Ioşia. „Soluţia e ca, pe lângă Ioşia, şi Rogerius, Nufărul să aibă apă geotermală. Nu să moară şi capra vecinului”, l-a completat Vuşcan. Mateaş l-a felicitat pe viceprimarul Gheorghe Carp, deoarece dr. Carp nu e adeptul ideii ca reţeaua de termie din Oradea să treacă pe gaz. Florian Vlad, un alt preşedinte de asociaţie din Ioşia Nord, a cerut municipalităţii să nu treacă CET-ul pe gaz. „Gazul cea mai proastă soluţie şi cea mai scumpă. Nu se evită nici poluarea”, a spus Vlad, susţinut fiind de protestatarii adunaţi la statuie.
„Domnul primar Bolojan se consideră Putin. Aşa se pare, că nu e primarul tuturor cetăţenilor. Îmi pare foarte rău, nu ne ascultă, vrem să discutăm cu el, se întoarce şi pleacă. Eu nu-l mai consider primar. Mai bine să plece înapoi la Aleşd”, a spus la microfon o orădeancă, extrem de supărată pe primar. Vorbele sale au găsit ecou în public, mai mulţi protestari îndemnnându-l pe primar să se-ntoarcă de unde-a venit.
„Nu trebuie să ne puneţi mâna în buzunar. Luaţi-i pe cei care au distrus CET-ul. Unde sunt banii care s-au furat, domnule primar Ilie Bolojan? Când aţi venit şi ne-aţi făcut oferte, ne-aţi spus cp primul schimbat va fi directorul CET-ului, pentru batjocura pe care o pune pe opinia publică a oraşului. Acuma unde sunteţi, domnule Ilie Bolojan, primarul nostru, care ne-aţi făcut atâtea promisiuni?! Acuma faceţi numai monopolizări? Suntem într-o mizerie şi cu cei de la RER, numai bătaie de joc. Domnule primar, cu ţiganii din cartier ce ne faceţi? Mergem seara la cumpărături, mergem la containere, suntem atacaţi de ei. S-au făcut sesizări, de ce nu luaţi măsuri? Vă rugăm frumos, nu ne mai puneţi mâna în buzunare. Toţi suntem necăjiţi, unul mai tare ca celălalt”, şi-a vărsat o altă femeie amarul.
Se opun eutanasierii
Carol Lazăr şi Ildiko Teger, de la Asociaţia SOS Dogs, au dat glas nemulţumirilor iubitorilor de animale din oraş. „Protestăm ca să ne arătăm dezacordul faţă de legea trecută prin Parlament, cu privire la eutanasierea câinilor comunitari şi faţă de primar, care ar opta pentru această soluţie. Asta ar distruge un program de 10 ani, care a dat roade frumoase în Oradea, reducând numărul de câini cu sub 10% faţă de numărul iniţial. Erau 4.500 de câini pe străzile Oradiei. Acum sunt 200-300, conform numărătoarei Poliţiei Locale. Eutanasierea nu a dat roade nicăieri. Nu va da roade nici la Oradea”, le-a vorbit Carol Lazăr celor prezenţi. Vuşcan a amintit faptul că SOS Dogs a sterilizat gratuit în Oradea peste 12.000 de câini sterilizaţi, cu ajutorul voluntarilor.
„Abuz pe Teodoroiu”
Apoi, a venit momentul celor de pe strada Ecaterina Teodoroiu, care refuză drumul expres dorit de Primărie. „Pentru fiecare dintre noi, când abuzul îl afectează, să-şi dea seama că singurii pe care se poate baza sunt cetăţenii de-o seamă cu el. Nu pe politicieni. Ei vin şi se interesează de problemele noastre o dată la patru ani. Voi trebuie să vă bazaţi pe voi, pe cei de-o seamă cu voi. Doar aşa putem fi siguri că nu vor abuza de noi. E un abuz ce se întâmplă cu cei din strada Ecaterina Teodoroiu. În clipa în care poţi să sacrifici interesul unui cetăţean, fără să-i dai înapoi ce ar merita, nu e normal. Nimeni nu trebuie sacrificat. Fiecare problemă, a fiecărui individ, este importantă. Pe strada Teodoroiu se poate construi un drum în faţa lor şi nu au măcar un trotuar în faţa casei”, a spus Vuşcan.
„E o problemă cu poluarea. În loc să scoatem traficul greu şi mare în oraş, noi băgăm în oraş. Ce rezolvăm cu treaba asta? Să dea răspuns domnul primar. Facem investiţii inutile, fără studii în prealabil. Vrem să investim milioane de euro şi nu rezolvă problema traficului. Am dori ca această problemă să fie foarte bine gândită, înainte să ne afecteze pe toţi cu acest proiect”, a spus trimisul orădenilor de pe strada Teodoroiu. Vuşcan a speculat momentul, aducându-le aminte celor prezenţi de mega-sensul giratoriu din Centrul Civic: „De ce se cheltuiesc banii pe lucruri inutile?
Recunoaşterea falimentului acelei investiţii e faptul că acum doresc să sacrifice liniştea unor cetăţeni din anumite zone. Asta e realitatea. Banii sunt investiţi din contribuţiile noatre pentru ca să decidă cui să dea lucrarea. Înainte, pe vremea domnului Filip, câştigau anumite firme licitaţiile. Acum, câştigă altele. Cum se schimbă primarii, se schimbă şi firmele”, a spus Vuşcan, care, în încheierea mitingului, i-a cerut primarului „să găsească soluţii, nu să pună taxe mai mari”. „Unde a dus politica domnului primar? Sunteţi mulţumiţi de RER? Sunteţi mulţumiţi de impunerea unui monopol? De ce să nu fie concurenţă? De ce să acceptăm să crească preţurile la RER după cum votează consilierii? Preţurile au crescut. Ce s-a întâmplat cu apa? Şi apa a crescut în fiecare an. De ce a crescut? De ce nu se gestionează într-un mod responsabil resursele? Ei văd doar creşterea taxelor, dar nu au în calcul reducerea cheltuielilor”. Sunt întrebările cu care Vuşcan a încheiat mittingul anti-Bolojan, în asentimentul celor prezenţi.
Calin Corpas
Citiți principiile noastre de moderare aici!